10/3/20

ΚΑΣΤΡΟ ΒΕΛΙΚΑΣ

Κάστρο Βελίκας. Ένας οχυρωμένος οικισμός της εποχής του Ιουστινιανού

Επιμέλεια: Ιωάννης Δ. Βαραλής, Σταυρούλα Σδρόλια
Βόλος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2019
Σελίδες: 90, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 22 x 28 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-9439-62-6
Τιμή: 12,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 10,80 €




«Τον 6ο αιώνα κατασκευάζεται στη θέση Κάστρο Βελίκας οχυρωματικός περίβολος έκτασης 2,1 εκταρίων, επάνω στα ερείπια του αρχαίου τείχους. Πρόκειται για φυσικά οχυρή θέση, σε λόφο ύψους 112 μ, που προστατεύεται ανατολικά από την ακτή, δυτικά και νότια από ορμητικό χείμαρρο και βόρεια από τα απότομα υψώματα του Κισσάβου.

[...] Στα τείχη διατηρούνται ίχνη κλιμάκων και περιδρόμου, κτισμένων εσωτερικά του τείχους, αγωγοί απορροής υδάτων και πλήθος κατασκευαστικών στοιχείων που επιτρέπουν την παρατήρηση των οικοδομικών τεχνικών της εποχής.

[...] Ξεκινώντας από την εκκλησία, μια τρίκλιτη βασιλική στη ΒΑ άκρη, που περιβάλλεται από προσκτίσματα, η ανατολική πλευρά του οικισμού καταλαμβάνεται από μεγάλες αποθήκες για τη φύλαξη της αγροτικής παραγωγής, κτισμένες σε κλιμακωτά άνδηρα στην κατηφορική πλαγιά.

[...] Τα νεκροταφεία φαίνεται ότι είχαν δημιουργηθεί στις πλαγιές του λόφου, κυρίως στην ανατολική πλευρά, τη λιγότερη απότομη. Τμήμα νεκροταφείου, αποτελούμενο από δεκατρείς τάφους, καλυβίτες και κιβωτιόσχημους, αποκαλύφθηκε έξω από το ανατολικό τείχος, στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας...».

Σταυρούλα Σδρόλια
(από το βιβλίο)





Δεν υπάρχουν σχόλια: