2/7/20

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1947-1967

Ράνια Μπαλλή
Η δράση της Αμερικανικής σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα κατά τα έτη 1947-1967 
Η συμβολή τους στην Προϊστορική Αρχαιολογία και η σχέση τους με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας 
 
Τόμοι: Ι & ΙΙ 

Αθήνα, Εκδόσεις Ολκός, 2020 (Μάιος) 
Σελίδες: 764, με α/μ εικόνες 
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ. 
ISBN χαρτόδετου: 978-960-8154-81-0 
Τιμή: 31,80 € // στο βιβλιοπωλείο μας 28,62 €



«Η παρούσα διατριβή μελετά τη δράση των δύο αγγλοσαξονικών αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα (της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών) κατά την κρίσιμη περίοδο 1947-1967, δηλαδή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και έως την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Στοχεύει: α) στη μελέτη της συμβολής τους στην εξέλιξη της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, και β) στη διερεύνηση της σχέσης τους με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Οι δύο αυτές δεκαετίες υπήρξαν πολλαπλά κρίσιμες και ανατρεπτικές. Οι διεργασίες οι οποίες ξεκίνησαν με τη λήξη του πολέμου άλλαξαν, σταδιακά, τη μέχρι τότε μορφή του κόσμου και τις διεθνείς ισορροπίες σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο. Δεν αποτελεί υπερβολή ο ισχυρισμός ότι τα αποτελέσματα των ζυμώσεων οι οποίες συντελέστηκαν τότε συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

[…] Αν και το συμβατικό χρονολογικό πλαίσιο της παρούσας μελέτης είναι η μεταπολεμική εικοσαετία 1947-1967, αναφορές σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες εποχές δεν αποκλείονται, για λόγους σύνδεσης των γεγονότων και καλύτερης κατανόησης των αιτίων και αιτιατών που διέπουν την ερευνώμενη περίοδο.»

(από την εισαγωγή του βιβλίου)



Δεν υπάρχουν σχόλια: