14/4/21

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ

Καλλίνικος Κυριάκος Κριτοβουλίδης
Απομνημονεύματα του περί Αυτονομίας της Ελλάδος Πολέμου των Κρητών

Σειρά: Κείμενα Μνήμης, αρ. 4
Διευθυντής σειράς: Παντελής Μπουκάλας
Εισαγωγή - Επιστημονική επιμέλεια - Σχόλια: Ελευθερία Ζέη
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2021 (Απρίλιος)
Σελίδες: 700
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-5154-57-8
Τιμή: 20,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 €

 


Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση είναι μια επέτειος ορόσημο και προσκλητήριο. Μας προσκαλεί να θυμηθούμε, να διαβάσουμε, να στοχαστούμε, να μετουσιώσουμε τη συγκίνηση σε γνώση και τη γνώση σε κριτικό και αυτοκριτικό λόγο. Για να ανταποκριθεί στο προφανές χρέος του, να τιμήσει τον Αγώνα με τρόπο παιδευτικό, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποφάσισε να εκδώσει, στη σειρά «Κείμενα Μνήμης» και με την ευθύνη της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό, δυσεύρετα απομνημονεύματα/ημερολόγια αγωνιστών και ιστοριογραφήματα του 19ου αιώνα που επικεντρώνονται στην Επανάσταση.

Ο πρώτος τόμος της σειράς ήταν τα Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου του Αρτέμιου Ν. Μίχου (επιμέλεια: Μαρία Ευθυμίου-Βαγγέλης Σαράφης), ο δεύτερος τα Απομνημονεύματα πολεμικά του Χριστόφορου Περραιβού (επιμέλεια: Στέφανος Παπαγεωργίου) και ο τρίτος η Ιστορία του τακτικού στρατού 1821-1833 του Χρήστου Βυζάντιου (επιμέλεια: Νίκος Θεοτοκάς-ΔιονύσηςΤζάκης).

Ο ανά χείρας τόμος, τέταρτος της σειράς, που εκδίδεται με την επιμέλεια της Ελευθερίας Ζέη, είναι τα Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος πολέμου των Κρητών του Καλλίνικου Κυριακού Κριτοβουλίδη. Με σπουδές στο Ελληνικό σχολείο των Χανίων, της πόλης στην οποία γεννήθηκε τη δεκαετία του 1790, και κυρίως στο Φιλολογικό Γυμνάσιο της Σμύρνης, όπου δέσποζαν δύο μορφές του ελληνικού Διαφωτισμού, ο Κωνσταντίνος Κούμας και ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, ο Κριτοβουλίδης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819. Με την κήρυξη της Επανάστασης επέστρεψε στο γενέθλιο νησί και υπηρέτησε τον Αγώνα στα πολεμικά μέτωπα της Κρήτης αλλά και της Πελοποννήσου, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε διοικητικές θέσεις ευθύνης στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1819. Με τα Απομνημονεύματά του ο Κριτοβουλίδης, άνθρωπος του Διαφωτισμού και της Επανάστασης, θέλησε να πληροφορήσει, να διαφωτίσει, να αναιρέσει ιστοριογραφικές διηγήσεις για την Κρήτη που είχαν αρχίσει να κυριαρχούν στην ελεύθερη Ελλάδα. Πρωτίστως θέλησε να συγκινήσει και να παρακινήσει. Χρειάστηκε όμως μισός αιώνας ακόμα, κι αυτός ματωμένος, ώσπου να ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα.

Παντελής Μπουκάλας
Δ/ντής της σειράς «Κείμενα Μνήμης»
(από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: