2/6/21

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ. 35 ΜΕΛΕΤΕΣ

Ευριπίδης. 35 μελέτες

Επιμέλεια: Laura K. McClure
Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Εβίνα Σιστάκου, Αντώνης Ρεγκάκος
Μετάφραση: Δημήτρης Μουρατίδης, Φωτεινή Πέτικα-Ψαρούλη, Μαρία-Δέσποινα Ράμμου, Φιλιώ Φιλίππου, Εβίνα Σιστάκου, Αντώνης Ρεγκάκος
Θεσσαλονίκη, εκδόσεις University Studio Press, 2021 (Μάιος)
Σελίδες: 684
Διαστάσεις: 21 x 29 εκ.
ISBN σκληρόδετου: 978-960-12-2500-5
Τιμή: 67,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 60,30 €

 

Το ενδιαφέρον για τον Ευριπίδη ανανεώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας πολλών πρόσφατων δημοσιεύσεων που αποδεικνύουν πόσο επίκαιρος εξακολουθεί να είναι ο ποιητής στον σύγχρονο κόσμο. Ο τόμος Ευριπίδης – 35 Μελέτες αποτελεί προϊόν αυτών των σύγχρονων μελετών, καθώς πολλά άρθρα του αντλούν από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις, τα υπομνήματα και την έρευνα για τον ποιητή και το έργο του.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε επτά μέρη και αρχίζει με μια γενική πραγμάτευση του ευριπίδειου δράματος. Οι επόμενες ενότητες περιέχουν εργασίες για τον βίο του Ευριπίδη και τη χειρόγραφη παράδοση και μεμονωμένες μελέτες για κάθε έργο, οργανωμένες με χρονολογική σειρά. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει συνοπτική αναφορά σε σημαντικές μελέτες και μεθοδολογίες, τις περιλήψεις των τραγωδιών και τους μύθους από τους οποίους δανείζονται την πλοκή τους και κλείνει με προτάσεις για περαιτέρω μελέτη. Τα δύο τελευταία μέρη ασχολούνται με θέματα κεντρικά για την ευριπίδεια φιλολογία, όπως η θρησκεία, ο μύθος και το φύλο, καθώς και με την πρόσληψη του Ευριπίδη από τον 4ο αι. π.Χ. έως την σύγχρονη εποχή.

Ο τόμος Ευριπίδης – 35 Μελέτες συγκεντρώνει μια ποικιλία κορυφαίων μελετητών του Ευριπίδη που εξετάζουν το έργο του ο καθένας από διαφορετική προοπτική. Αποτέλεσμα είναι από τα κεφάλαια του βιβλίου να προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα, κεντρικά για την κατανόηση του ποιητή και της σημασίας του στην εποχή μας. Οι εργασίες τους αποτελούν πρωτότυπες και καινοτόμες ερμηνείες των έργων του Ευριπίδη, που ανοίγουν σημαντικούς δρόμους έρευνας για τη φιλολογία του μέλλοντος.

Η Laura K. McClure είναι Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στο Μάντισον. Μεταξύ των βιβλίων της περιλαμβάνονται: Spoken Like a Woman: Speech and Gender in Athenian Drama (1999) και Courtesans at Table: Gender and Greek Literary Culture in Athenaeus (2003). Έχει γράψει μονογραφίες σχετικά με τις γυναίκες και το φύλο στην κλασική εποχή και έχει δημοσιεύσει άρθρα για το αρχαίο δράμα στην Αθήνα.

Οι επιμελητές Εβίνα Σιστάκου και Αντώνης Ρεγκάκος είναι καθηγητές στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. 

 (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

 

 

 

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: