19/6/08

ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ TOY MIET

R. Michael Barnett , Henry Muhry, Helen R. Quinn
Η γοητεία των παράξενων κουάρκ

Μετάφραση: Μαργαρίτα Μαστροκάλου,
Έλενα Συμεωνίδου
Αθήνα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε. Μ. Π. 2006
 353 σελ., τιμή 31.35 € / στο βιβλιοπωλείο μας 26.64 €


Το βιβλίο αυτό περιγράφει πώς οι φυσικοί του εικοστού αιώνα κατόρθωσαν να φτάσουν στους βασικούς δομικούς λίθους της ύλης διαπερνώντας τα διάφορα επίπεδα της δομής του ατόμου. Η φυσική των σωματιδίων και η κοσμολογία γίνεται προσιτή στο ευρύ κοινό. «Η γοητεία των παράξενων κουάρκ» παρουσιάζει τη δραματική ανακάλυψη του γοητευτικού κουάρκ, περιγράφει το εφήμερο νετρίνιο που διαπερνά με ευκολία τη Γη, εξερευνά τα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη και την πιθανότητα ενός επιταχυνόμενου σύμπαντος και ολοκληρώνεται με την εκπληκτική ανακάλυψη του υψηλού κουάρκ και τις εικασίες για την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων.


Αγγελική Χατζημιχάλη
Σαρακατσάνοι Τόμος Ι

Αθήνα, Ίδρυμα Αγγελικής Χατζημιχάλη 2007
381 σελ., τιμή χαρτόδετου 47.00 €, τιμή πανόδετου 50.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας τιμή χαρτόδετου 39.95 €, τιμή πανόδετου 42.50 €


 Το υλικό της εργασίας της Αγγελικής Χατζημιχάλη για τους Σαρακατσάνους παρουσιάζεται στη νέα αυτή έκδοση όπως βρέθηκε, χωρίς αλλαγές ή πρόσθετους σχολιασμούς. Η επαφή της Αγγελικής Χατζημιχάλη με τους Σαρακατσάνους και η απαρχή της συγκέντρωσης των πληροφοριών για τον κοινοτικό τους βίο μας οδηγεί στο 1927. Εποχή που η ζωή των Σαρακατσάνων συνεχιζόταν με τους ρυθμούς και τις συνήθειες αιώνων. Οι μεταλλαγές και οι τροποποιήσεις, αν και υπήρχαν, ήταν αργές και επιμέρους. Άντλησε η Αγγελική Χατζημιχάλη από μια ζωή ατόφια, καθαρή, γεμάτη αρχέγονα έθιμα, προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Αυτό το συναρπαστικό υλικό την οδήγησε σε ταυτίσεις και συμπεράσματα εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για τους Σαρακατσάνους αλλά για τον λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων. Είχε ήδη με τις προηγούμενες εργασίες της ανοίξει δρόμους καινούργιους για τη σπουδή της ελληνικής παράδοσης και τέχνης. Τούτο όμως το έργο είναι καθοριστικό για κάθε μελέτη πάνω στα θέματα που αφορούν τόσο στην κοινωνική δομή όσο και στην φανέρωση της ιστορικής συνέχισης του ελληνικού έθνους.

(Απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα της κυρίας Τατιάνας Ιωάννου – Γιανναρά)


Hedley Brooke John
Επιστήμη και Θρησκεία

Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδό­σεις Κρή­της 2008
491­ σελ.,­ ­τιμή 28,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 23.80 €


Στο βιβλίο αυτό, ο John Hedley Brooke προσφέρει μια εισαγωγή και μια κριτι­κή περι­ήγηση σε ένα από τα πιο συναρ­πα­στικά και διαχρονικά ζητήματα στην ανάπτυ­­ξη του σύγχρονου κόσμου: τη σχέση μεταξύ επιστημονικής σκέψης και θρησκευτικής πίστης. Είναι ευρέως γνωστό ότι στις δυτικές κοινωνίες έχουν υπάρξει περίοδοι κρίσης, κατά τις οποίες η επιστήμη έχει απειλήσει τις καθιερωμένες αυθεντίες. Η δίκη του Γαλιλαίου το 1633 και η αναταραχή που προκάλεσε η Καταγωγή ειδών του Δαρβίνου μετά τη δημο­σίευσή της το 1859 είναι δύο από τα δημοφιλέστερα παραδείγμα­τα αυτής της απειλής. Λαμβάνο­­ντας υπόψη τις πρόσφατες μελέτες στην ιστορία της επιστήμης, ο Brooke ρίχνει μια φρέσκια ματιά σε αυτά τα επεισόδια καθώς και σε άλλα παρόμοια, δείχνοντας ότι επιστήμη και θρησκεία έχουν σχετιστεί αμοιβαία με τρόπους τόσο πολυποίκιλους, που είναι αδύνατον να χωρέσουν σε απλές γενικεύσεις. Ένα ξεχωριστό γνώρισμα του βιβλίου αυτού είναι ότι ο Brooke απέχει από γενικές θέσεις που μιλούν είτε για «σύγκρουση» είτε για «αρμονία» μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, θέσεις που τόσο συχνά στο παρελθόν έχουν υπηρετήσει φατριακά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: