7/10/08

ΦΩΚΑΙΑ (ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ) 1913-1920

Φώκαια 1913-1920
Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ

Επιμέλεια: Χάρης Γιακουμής
Αθήνα, Ριζάρειο Ίδρυμα 2008

318 σελ., τιμή 55.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 52.25 €



Το μόνο όπλο της “σιωπηλής”, άγνωστης ιστορίας είναι η μνήμη που χαράσσεται στις ψυχές των πρωταγωνιστών των ιστορικών γεγονότων και η μεταφορά τους, στόμα με στόμα, στο πέρασμα των αιώνων. Άυλες μνήμες και αφηγήσεις που μεταφέρουν εικόνες από γενιά σε γενιά, αλλά τείνουν να χαθούν στο χρόνο. Μόνο που η ιστορία δεν είπε την τελευταία της λέξη ακόμη. Η εύρεση κειμένων και φωτογραφιών του Φελίξ Σαρτιώ στο Παρίσι, που απεικονίζουν την τραγική και περιπετειώδη ιστορία της όμορφης μικρασιατικής Φώκαιας και αναφέρονται στο διάστημα των επτά κρίσιμων ετών (1913-1920), ήρθε για να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση αλλά και να παγιώσει για πάντα στην ιστορία το δράμα ενός ένδοξου τόπου.



Μ’ αυτή την κληρονομιά τώρα, οι μνήμες ζωντανεύουν, αποκτούν άλλη υπόσταση και βοηθούν την ιστορία να κρατήσει το πρόσωπό της ανέπαφο από παραποιήσεις και σφετερισμούς. Ο μεσολαβητής, για να αποδοθεί η μνήμη στους νόμιμους κατόχους της, είναι ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής, ο οποίος συνέλεξε όλο αυτό το πλούσιο υλικό και επιμελήθηκε τη δίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά-γαλλικά) με τη συμμετοχή των Antoine Hermany, Μανώλη Τσαλικίδη και Νικολάου Χόρμπου. Τα κείμενα του Φελίξ Σαρτιώ επιμελήθηκε η Αναστασία Καραστάθη.


Ο Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux, 1876-1944), Γάλλος μηχανικός και αρχαιολόγος, ήταν ο πρώτος που διεξήγαγε οργανωμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Φώκαια της Μικράς Ασίας, το 1913, 1914 και 1920. Όταν ξέσπασε ο διωγμός της Φώκαιας στις 12 Ιουνίου 1914 (30 Μαΐου με το παλιό ημερολόγιο), βρέθηκε εκεί για δεύτερη φορά και οι διωκόμενοι Φωκιανοί βρήκαν προστασία κοντά του, υπό τη σημαία της Γαλλικής Δημοκρατίας, την οποία ύψωσε με τη βοήθεια των συνεργατών του σε τέσσερα σπίτια, καταφέρνοντας έτσι να σώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τους μανιασμένους Τσέτες. Το 1919, που επέστρεψε ξανά στη Φώκαια μαζί με τους Φωκιανούς πρόσφυγες, φωτογράφισε όλες τις στιγμές χαράς και θλίψης ενός τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: