21/5/09

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ

Julian Nida-Rümelin
Δημοκρατία και Αλήθεια

Μετάφραση: Αρετή Κοντογιώργη
Επιμέλεια κειμένων: Ειρήνη Μαραθάκη
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2009
172 σελ., τιμή 10.00 €, στο βιβλιοπωλείο μας 8.50 €


Το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία εγκαινιάζει με αυτό το βιβλίο μια σειρά μεταφράσεων σημαντικών δοκιμίων προβληματισμού για τη δημοκρατία, που έχουν εκδοθεί σε άλλες γλώσσες. Στο βιβλίο αυτό του Julian Nida-Rümelin, διακεκριμένου καθηγητή της φιλοσοφίας και της πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και τέως υπουργού Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αναλύεται η διαλεκτική σχέση δημοκρατίας και ελευθερίας. Στις σελίδες του βιβλίου κυριαρχεί ως κεντρικό θέμα η θεωρητικά αυτονόητη, αλλά στην πράξη συχνά δυσεφάρμοστη, αρχή της αλήθειας ως βασικού γνώμονα του πολιτικού έργου. Ο συγγραφέας τεκμηριώνει την πεποίθησή του ότι «χωρίς την αλήθεια η δημοκρατία χάνει το ανθρώπινο πρόσωπό της και την ουσία της».


Κωνσταντίνος Σταμ. Τρίπος
ΑΡΧΕΙΟΝ

Ιστορικαί Σημειώσεις περί οικογενείας Τρίπου

Επιστημονική Eπιμέλεια: Κουμαριανού Αικατερίνη
Σχόλια-Σημειώσεις: Κλειώ Τρίπου-Μποσταντζόγλου
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη & Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο 2009, 309 σελ., τιμή πανόδετου 20.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 17.00 €



Η έκδοση περιλαμβάνει το κείμενο των δύο χειρόγραφων τετραδίων του Κωνσταντίνου Τρίπου (1880-1977), επιθεωρητή της Εθνικής Τράπεζας και σημαντικού συλλέκτη φωτογραφίων, τα οποία αφορούν στην ιστορία της οικογένειας του. Παράλληλα, μέσα από την αφήγησή του απορρέουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου του. Μετά το θάνατό του, το 1977, η κόρη του Κλειώ Τρίπου-Μποσταντζόγλου, στην οποία οφείλεται η ιδέα της έκδοσης, με αίσθημα ευθύνης φύλαξε τα δύο χειρόγραφα τετράδια του πατέρα της και επιπλέον κατέθεσε με την προσωπική της γραφή εκτενή συμπληρωματικό σχολιασμό.


ΑΘΗΝΑ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥΑπό τη Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου (συλλογικό έργο)

Επιμέλεια έκδοσης: Φανή Κωνσταντίνου, Αλίκη Τσίργιαλου, Χρύσα Δεπόλλα
Σχόλια: Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη
2009158 σελ., τιμή 20.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 17.00 €


Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφίες και επιστολικά δελτάρια από τη «Νεοελληνική Συλλογή του Κωνσταντίνου Τρίπου». Το πλούσιο αυτό υλικό συγκέντρωσε κατά το διάστημα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής ο επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Τρίπος (1880-1977). Η γνώση του για την ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας και το ενδιαφέρον του για την εξέλιξή της είναι έκδηλα, όχι μόνο από τα φωτογραφικά τεκμήρια που συγκέντρωσε αλλά και από τον ακριβή σχολιασμό, που συχνά προσθέτει νέα στοιχεία για κτήρια ή θέσεις, ενίοτε μάλιστα εκτός του κεντρικού πολεοδομικού ιστού.


Λιάνα Γιαννακοπούλου
Ο Παρθενώνας στην ποίησηΜια ανθολογία


Αθήνα, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο 2009240 σελ., τιμή 18.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 14.40 €


Σκοπός της ανθολογίας αυτής είναι να συγκεντρώσει και να αναδείξει ποιήματα που, ενώ «χάνονται» μέσα στα άπαντα των ποιητών και στις πολυάριθμες σελίδες των περιοδικών, συγκεντρωμένα αποκτούν διαφορετική δύναμη και σημασία. Κρυσταλλωμένα γύρω από το θέμα «Παρθενώνας», μιλούν για το μνημείο με τρόπο πρωτόγνωρο ως προς την ποικιλία και το βάθος του. Τα ποιήματα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά, ασχέτως συγγραφέα και γλώσσας. Έτσι, ελληνικά και ξένα ποιήματα εναλλάσσονται και ποιήματα του ίδιου ποιητή που είναι γραμμένα σε διαφορετικές περιόδους τοποθετούνται στην εποχή που γράφτηκαν.
Μεταξύ άλλων ανθολογούνται οι Κωστής Παλαμάς, Herman Melville, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ιωάννης Πολέμης, Thomas Hardy, Νίκος Εγγονόπουλος, Josephine Jacobsen κ. α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: