17/9/09

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιάννης Κωστής,
Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου,
Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα, Παναγιώτης Σαβοριανάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ & ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
1821-2008

Επιστημονική επιμέλεια: Αντώνης Μακρυδημήτρης
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2009
520 σελ., τιμή 40.00 €, στο βιβλιοπωλείο μας 34.00


Από τη συγκρότησή του το σύγχρονο ελληνικό κράτος στηρίχθηκε σε θεσμούς αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας όπως η Εθνοσυνέλευση, η Γερουσία και η Βουλή, θεσμούς που βοήθησαν στη διακυβέρνηση και αποτέλεσαν τα εχέγγυα για την ασφάλεια και τη μελλοντική ανάπτυξή του.

Σήμερα η Βουλή, ως πυρήνας του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, ασκεί τη νομοθετική εξουσία και αποτελεί το αντιπροσωπευτικό σώμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη λειτουργία της η θέση και ο ρόλος του προέδρου της βουλής έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί εγγυητή της λαϊκής κυριαρχίας και της εύρυθμης και ποιοτικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Στην πορεία των δύο περίπου αιώνων ύπαρξης του Ελληνικού κράτους, οι άνθρωποι που διετέλεσαν πρόεδροι των νομοθετικών σωμάτων υπήρξαν κομμάτι της ιστορίας και συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

 Θεμιστοκλής Σοφούλης (1860-1949)

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιστορία του θεσμού κόσμησαν εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες. Η έκδοση λοιπόν αυτή περιλαμβάνει τα βιογραφικά σημειώματα και χαρακτηριστικά κείμενα των ογδόντα πέντε προέδρων της Βουλής και των εννιά της Γερουσίας. Τα βιογραφικά συνοδεύονται από πορτραίτα των προέδρων, ενώ η έκδοση συμπληρώνεται με αναλυτικούς πίνακες όπου παρουσιάζονται στοιχεία του πολιτικού βίου της χώρας καθώς και των εξήντα μιάς βουλευτικών περιόδων ─από το 1843 έως το 2008─ με τα αποτελέσματα των εκλογών, τις κυβερνήσεις που τις διενήργησαν και εκείνες που προέκυψαν από τις εκλογές. Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται επίσης αποσπάσματα από ομιλίες πολλών προέδρων κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, χαρακτηριστικά του ύφους και των συνθηκών της εποχής τους.

Ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας, καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης, χαρακτήρισε το βιβλίο ως «μια συνοπτική ιστορία της δημοκρατίας με άξονα το πρόσωπο και το θεσμό του προέδρου των αντιπροσωπευτικών σωμάτων για ένα διάστημα περίπου 200 ετών».

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική επιστημονική έκδοση, μέσα από την οποία ο ιστορικός, ο ερευνητής αλλά και ο κάθε αναγνώστης έχει να γνωρίσει και να διδαχθεί πολλά.

Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883)

Μέρος της προσφώνησης του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου προς το σώμα της Βουλής (9 Οκτωβρίου 1875) μετά τη δεύτερη εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής:

«[...] Εις το μέλλον, κύριοι, η συμμετοχή, η επίδρασις ημών εις την Κυβέρνησιν και εις την διοίκησιν του τόπου θέλει είσθαι πραγματική, θετική. Αλλ’ όσον μεγάλη είναι η συμμετοχή ημών, τοσούτω μεγάλη θέλει είσθαι και η ευθύνη ημών. Πρόκειται να λύσωμεν το ζήτημα, εάν τα ελεύθερα πολιτεύματα, εάν το κοινοβουλευτικόν σύστημα δύναται να δώση Κυβέρνησιν και διοίκησιν αγαθήν. Εις το ζήτημα τούτο εφθάσαμεν, κύριοι, μετά πάλην και αγώνας, οι οποίοι αντήχησαν και εκτός των ορίων ημών. Το ζήτημα δεν είναι νέον, είναι ζήτημα των αιώνων, της ανθρωπότητος και ελύθη επιτυχώς, όπου το γενικόν συμφέρον προεξάρχει του ατομικού και όπου ο εγωισμός και τα ευτελή πάθη υπετάχθησαν εις τας γενικάς ανάγκας της πατρίδος.
Ελπίζω, κύριοι, ότι το ζήτημα αυτό θέλομεν λύσει θριαμβευτικώς και ότι θέλομεν παραδώσει τα ονόματα ημών εις τας ευλογίας και όχι εις τας αράς του έθνους. Το πάν εξήρτηται εξ ημών και εκ της διαγωγής ημών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: