11/3/11

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Το '21 και οι πρωταγωνιστές τουΤεκμήρια και κειμήλια από το
Ιστορικό Αρχείο Αντώνη & Κυριάκου Σκιαθά

Κείμενα: Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη
Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό
Ίδρυμα Μεσολογγίου ─ Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» 2009
176 σελ., τιμή 31.50 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 28.35


Το λεύκωμα Το '21 και οι πρωταγωνιστές του κυκλοφόρησε με αφορμή την παρουσίαση της ομότιτλης έκθεσης που επιμελήθηκε η αρχαιολόγος ─ ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στους χώρους του Μουσείου και της Πινακοθήκης του ομώνυμου Πολιτιστικού Κέντρου στο πλαίσιο των Γιορτών Εξόδου 2009.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει βιογραφίες των πρωταγωνιστών, εκτεταμένες και επεξηγηματικές λεζάντες, 320 από τα 450 αντικείμενα της έκθεσης, μέσα από τα οποία σκιαγραφείται το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής από τα τέλη του 18ου αιώνα έως και την έξωση του Βασιλιά Όθωνα το 1862, δέκα αφιερώματα σε επιλεγμένα θέματα (Νεοελληνικός Διαφωτισμός, τα άρματα του Αγώνα, ο ναυτικός αγώνας, τα διοικητικά σώματα ─ Εκτελεστικό ─ Βουλευτικό ─ Άρειος Πάγος, η Έξοδος του Μεσολογγίου, ο Φιλελληνισμός, ο Τύπος στον Αγώνα, οι εκδόσεις στο Μεσολόγγι, οι αποζημιώσεις και οι συντάξεις των αγωνιστών) καθώς και παρένθετα ευδιάκριτα κείμενα μέσα σε ειδικό χρωματικό βάθος, όπου παρουσιάζεται όλο το χρονικό της Επανάστασης στην πόλη του Μεσολογγίου. Τα κείμενα αυτά ξεκινούν από την πρώτη ημέρα του ξεσηκωμού της πόλης (Μάιος 1821), περιγράφουν αναλυτικά τις πολιορκίες, τους πρωταγωνιστές της δυτικής Ελλάδος, τις ναυμαχίες, τη διοικητική συγκρότηση και τις πολιτικές ισορροπίες και καταλήγουν στο αναλυτικό αφιέρωμα της Εξόδου, τον Απρίλιο του 1826.


Ηπειρώτικες μπρούντζινες πιστόλες με λαβή που καταλήγει σε κωνικό λοβό (ρόκες). Φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση με φυτικά μοτίβα. Τέτοιες πιστόλες αποτέλεσαν συμπλήρωμα της αρματωσιάς των Σουλιωτών αγωνιστών του 1821 (τελη 18ου-αρχές 19ου αι.)

Συμβολή της Οικογένειας Νοταρά στην Επανάσταση του '21.Αλληλογραφία 1818-1886
Εισαγωγή-μεταγραφή-σχόλια: Μαρία Μπακαδήμα
Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος» 2009
80 σελ., τιμή 10.45 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 9.40


Από τα πρώτα ενδιαφέροντα της «Διεξόδου» ήταν και είναι πάντα η διατήρηση και η σε βάθος ερμηνεία της νεότερης ιστορίας μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η παρούσα έκδοση η οποία παρουσιάζει τριάντα έγγραφα που αναφέρονται στους Πανούτσο, Σωτήριο και Ιωάννη Νοταρά.

Αυτά τα μεγάλης αξίας έγγραφα καλύπτουν την περίοδο 1818-1886, απευθύνονται στους Νοταράδες και υπογράφονται τα περισσότερα από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Ανδρέας Μεταξάς, ο Άνθιμος Γαζής, ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Νικόλαος Λόντος, ο Ιωάννης Κωλέτης, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Θεόδωρος Νέγρης κ.α.

Τα έγγραφα αυτά, που καταχωρήθηκαν στις συλλογές της «Διεξόδου» ως «αλληλογραφία της οικογένειας Νοταρά», προσέφερε στη «Διέξοδο» ο κ. Μιχάλης Ταλφανίδης, Μεσολογγίτης, ρέκτης και φίλος της «Διεξόδου» και του ιδρυτή της. Η κυρία Μαρία Μπακαδήμα, φιλόλογος και προϊσταμένη των γενικών αρχείων του κράτους του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ανέλαβε την παρουσίαση, τη μεταγραφή και το σχολιασμό των εγγράφων που δημοσιεύονται.

Πανούτσος Νοταράς
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Ακακία Κορδόση
ΜΠΑΫΡΟΝ η τελευταία αγάπη(Το σενάριο μιας μυθιστορίας)

Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» 2007
140 σελ., τιμή 12.60 €, έκπτωση 15%
Τελική τιμή 11.34Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό σενάριο μιας μυθιστορίας που έγραψε η Ακακία Κορδόση. Ένα βιβλίο, χρέος της Ιερής Πόλης προς τον μεγάλο ευεργέτη της και παράλληλα μια θύμιση στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο για το τι χρωστάει ο πολιτισμός στο ξεχασμένο σήμερα Μεσολόγγι.Ένα έργο στο πνεύμα του μεγάλου ποιητή, όπου πλέκεται η πραγματικότητα με το πιθανό και η αλήθεια με την δραματική εκδοχή της. Μια αγάπη κρυφή μα όλο πάθος. Μια αγάπη πέρα απ' το θάνατο. Ακόμη καταγράφονται για πρώτη φορά μυθιστορηματικά, στιγμή προς στιγμή, όχι μόνο οι λεπτομέρειες της ζωής του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, αλλά και όλα τα γεγονότα της τελευταίας πολιορκίας μέχρι τις τραγικές μέρες της φοβερής Εξόδου.

Αύγουστος Φαμπρ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Ακακία Κορδόση
Μεσολόγγι, Εκδόσεις Πολύπλευρο 1999
226 σελ., τιμή 20.90 €, έκπτωση 15%
Τελική τιμή 17.76


Η ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου έχει δυο μεγάλα πλεονεκτήματα. Πρώτον το ότι γράφτηκε μόνο τρεις μήνες μετά την έξοδο, και δεύτερον το ότι γράφτηκε από ένα ξένο. Ενθυμήματα από την πολιορκία έγραψαν μετά από λίγα χρόνια ο Κασομούλης και ο Σπυρομήλιος, αλλά αυτοί περιορίστηκαν στην αφήγηση μόνο όσων είδαν και αντιλήφθηκαν οι ίδιοι. Αντίθετα, ο Αύγουστος Φαμπρ προσφέρει μια γενικότερη θεώρηση της πορείας της ελληνικής επανάστασης (τι γίνονταν, δηλαδή, την ίδια στιγμή στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο, στην Ύδρα), της κατάστασης και της στάσης της Ευρώπης ή των Οθωμανικών ελιγμών. Ιστορίες έγραψαν κι ο Τρικούπης κι ο Παπαρρηγόπουλος κι άλλοι νεότεροι ιστορικοί, που ήταν όμως όλοι Έλληνες και εκ των πραγμάτων, συναισθηματικά φορτισμένοι υπέρ του ελληνικού αγώνα. Ο Φαμπρ δεν έχει κανένα λόγο να τον εξιδανικεύσει ή να μην είναι αντικειμενικός.
Ο Ιωάννης-Ραϋμόνδος Αύγουστος Φάμπρ γεννήθηκε στη Γαλλία. Πήρε μόρφωση κλασική και ασχολήθηκε από νέος με την ποίηση και τη δημοσιογραφία. Ενθουσιασμένος απ’ την Ελληνική Επανάσταση, έλαβε ενεργό μέρος στο φιλελληνικό κίνημα. Και ο ίδιος και ο αδερφός του βοήθησαν τον Ελληνικό αγώνα υλικά και ηθικά, προσφέροντας χρήματα, δίνοντας διαλέξεις και δημοσιεύοντας άρθρα στις εφημερίδες. Πέθανε στα 1839, απογοητευμένος απ’ την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα στην Ελλάδα, που τόσο διαφορετικά είχε οραματιστεί.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Συγγραφείς: Φωτεινή Βάκη, Liana Theodoratou, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Gilles Pecout, Γιάννης Κόκκωνας, Denys Barau, Δημήτρης Σταματόπουλος, Νίκος Β. Ροτζώκος, Διονύσης Τζάκης, Γεώργιος Κ. Θεοδωρίδης, Padelis E. Lekas, Yusuf Hakan Erdem, Σία Αναγνωστοπούλου, Σοφία Λαΐου, H. Sukru Ilicak, Θεοτοκάς, Νίκος Κοταρίδης, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιάννης Κουμπουρλής, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Κώστας Κατσάπης
Επιμελεια – εισαγωγή: Πιζάνιας Πέτρος
Αθήνα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ιστορίας – Εκδόσεις Κέδρος 2009407 σελ., τιμή 26.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 23.40


Το 1821 είναι η πράξη δημιουργίας του ελληνικού εθνικού κράτους. Ιστορία ελληνική και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκή, όπως άλλωστε και ο ελληνικός Διαφωτισμός από τη γέννησή του, ογδόντα περίπου χρόνια νωρίτερα. Η επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, όπως κάθε άλλης, δεν μπορεί να νοηθεί με στρατιωτικούς όρους και ατομικούς ηρωισμούς, όπως γίνεται συνήθως μέσω μιας λαϊκίστικης εκτροπής της ιστορίας. Η επικράτηση των Ελλήνων έναντι ενός ασυγκρίτως ισχυρότερου εχθρού οφείλεται πρωτίστως σε ιδιαιτέρως ευφυείς πολιτικές στρατηγικές που αναπτύχθηκαν μέσα από έντονες, ακόμη και εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων. Η νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης οφείλεται ακόμη στην υψηλή διακινδύνευση που επωμίστηκαν πολλά μέλη ποικίλων ηγετικών ομάδων των ελληνικών πληθυσμών.

Η συλλογική αυτή έκδοση, που εκδίδεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελεί συμβολή στην ιστορία του ελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης τηρώντας μια σταθερά: τη ρεαλιστική σχέση με αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορικής μας πραγματικότητας, χωρίς απόκρυψη του θαυμασμού μας για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν.
Τάκης Α. Σαλκιτζόγλου
Η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821η συμβολή των Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα

Αθήνα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 2010
318 σελ., τιμή 18.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 16.20


Το βιβλίο αυτό του κυρίου Τάκη Σαλκιτζόγλου αναδεικνύει ένα γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό, την ευρεία συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 και τη σημαντική συμβολή τους στην απελευθέρωση της κοινής πατρίδας. Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σήμανε συναγερμό σε όλους τους Έλληνες, όχι μόνο της κυρίως Ελλάδας αλλά και σε αυτούς που συγκροτούν το μείζονα Ελληνισμό. Στο κάλεσμα της πατρίδας προσέτρεξαν και οι Έλληνες της πέραν του Αιγαίου ελληνικής γης και εντάχθηκαν στους στρατιωτικούς σχηματισμούς των οπλαρχηγών, ενώ στη συνέχεια συγκρότησαν ιδιαίτερο στρατιωτικό σχηματισμό, τη Φάλαγγα των Ιώνων.

Το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί προϊόν διεξοδικής έρευνας του συγγραφέα σε πηγές και αρχεία, εξιστορεί την κατάσταση που επικρατούσε στη Μικρά Ασία πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης: τη μύηση των Μικρασιατών στη Φιλική Εταιρεία, τα συνταρακτικά γεγονότα που ακολούθησαν, όπως η καταστροφή των Κυδωνιών και οι σφαγές της Σμύρνης, αλλά και την ένταξη των Μικρασιατών στις μονάδες των αγωνιστών. Παρουσιάζεται επίσης η περιπέτεια της διάσωσης και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Το βιβλίο περιέχει εκτενή κατάλογο με ονόματα Μικρασιατών αγωνιστών (με τις περιοχές καταγωγής τους), ενώ δημοσιεύονται έγγραφα που πιστοποιούν τη συμμετοχή και την προσφορά τους στον εθνικό αγώνα.


ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Έκδοση, σχολιασμός, ευρετήρια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, µε τη συνεργασία των Δηµήτρη Δηµητρόπουλου και Παναγιώτη Μιχαηλάρη
Αθήνα, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2007-2009τ. Α΄, 1747-1808, 809 σελ.
τ. Β΄, 1809-1817, 923 σελ.
τ. Γ΄, 1818-1821, 709 σελ.
τ. Δ΄, Εισαγωγή - Ευρετήρια - Γλωσσάρι, 720 σελ.
Τιμή 100.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 90.00


Αυτό το προσωπικό αρχείο του Αλή πασά, ή καλύτερα, το τμήμα του που έχει διασωθεί μέσα από δαιδαλώδεις και εν μέρει ανεξιχνίαστες συνθήκες, φυλάσσεται σήμερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών (1.500 περίπου έγγραφα) και δημοσιοποιείται στο σύνολό του μέσα από την παρούσα έκδοση.
Με την πιστή μεταγραφή των εγγράφων, τον συστηματικό υπομνηµατισμό και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τον αναγνώστη (ευρετήρια, γλωσσάρια κ.ά.), διευκολύνεται η κατανόηση της λειτουργίας ενός πρωτόγονου ή ηγεμονικού συστήματος και μιας δυσνόητης γραφειοκρατίας που το συνοδεύει. Η ελληνική ιστοριογραφία για τον Αλή πασά και την εποχή του, αποκτά τώρα ένα νέο ισχυρό πυλώνα και ταυτόχρονα µία νέα βάση ελέγχου και διασταύρωσης των αφηγηματικών πηγών ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα ενός νέου φωτισμού σε μια από τις σπουδαιότερες ζώνες, στον χώρο και στον χρόνο της νέας Ελληνικής Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: