17/5/10

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ (ΤΑΝΤ) ΛΑΝΣΝΤΕΗΛ «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΥ»

Το βιβλίο της Ελίζαμπεθ (Ταντ) Λάνσντεηλ Η μεταμόρφωσή μου: ένα μωσαϊκό από ανθρώπους, τόπους και γεγονότα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ενάρετος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11), την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010, ώρα 8.00 μ.μ. Θα μιλήσουν ο δρ. Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελος Χεκίμογλου, η Έφορος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Άννυ Λεβή, η ηθοποιός Ελένη Δημοπούλου και η συγγραφέας.


Το βιβλίο μιλάει για τις ρίζες της Λάνσντεηλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ερχομό της στην Ελλάδα το 1949. Κατόπιν, συνυφαίνει τις σχεδόν έξι δεκαετίες της προσωπικής της μεταμόρφωσης με τη μεταμόρφωση της χώρας που τη φιλοξένησε, της Ελλάδας, αλλά και τη μεταμόρφωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του ιδρύματος το οποίο η ίδια και ο σύζυγός της Μπρους υπηρέτησαν με πίστη και δύναμη.

Πρίστον Χολ, ο Παρθενώνας της Γεωργικής Σχολής

Ο Δημήτρης Ζάννας, μακροχρόνιος φίλος των Λάνσντεηλ και πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, γράφει στον πρόλογο του βιβλίου: «Η μεταμόρφωσή μου της Ταντ Λάνσντεηλ μιλά για μια ερωτική σχέση. Σ’ αυτή την πολύ προσωπική και δροσερή αυτοβιογραφία, η Ταντ εκφράζει την αγάπη της για τους ανθρώπους, τους τόπους και τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή της όντας σύζυγος του Μπρους Λάνσντεηλ, διευθυντή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο που διατρέχει το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μεταφέρει τον αναγνώστη στον 21ο.

[…] Στο βιβλίο της η Ταντ καταγράφει, αποτυπώνοντας μια σειρά προσωπικών στιγμιοτύπων, συναντήσεις που άγγιξαν και άλλαξαν τη ζωή της. Μια από τις προκλήσεις που είχε ν’ αντιμετωπίσει ήταν να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο ιεραποστολικό πνεύμα της Σχολής και τις κοινωνικές υποχρεώσεις που απαιτούσε η θέση της. Η Γεωργική Σχολή, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και του προσωπικού της, κρατά εξέχουσα θέση στο βιβλίο: είναι το περιβάλλον όπου μαθαίνει να ξεχνά τον εαυτό της επενδύοντας στους άλλους.

[…] Ο Μπρους και η Ταντ αποτελούν παράδειγμα συντροφικότητας και συνεργασίας. Στη Μεταμόρφωσή μου η Ταντ συλλαμβάνει και αποτυπώνει το πέρασμά της από τον ανυποχώρητο ιδεαλισμό στην κατανόηση των προσωπικών και πνευματικών αναγκών των ανθρώπων γύρω της».

Η Ταντ στέκεται να κουβεντιάσει με εργαζόμενους στη Σχολή

Ο μυθιστοριογράφος και κριτικός Έντμουντ Κήλυ αναφέρει για το βιβλίο της Λάνσντεηλ: «Προς το τέλος της συναρπαστικής βιογραφικής της αφήγησης όπου αναθυμάται την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Ελλάδας, μια ατμόσφαιρα που μπορεί να μεταμορφώνει τα πάντα, η Ελίζαμπεθ ‘Ταντ’ Λάνσντεηλ παραθέτει μερικούς στίχους από την "Ιθάκη", το περίφημο ποίημα του μεγαλύτερου των συγχρόνων Ελλήνων ποιητών, Κ. Π. Καβάφη: Να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος,/ γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις’, ένας δρόμος που θα σου επιτρέψει να υπερπηδήσεις τα εμπόδια που θα συναντήσεις ‘αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή/ συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει. Η Ταντ αναφέρει το απόσπασμα επ’ ευκαιρία ενός ταξιδιού της οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, αλλά οι στίχοι του Καβάφη περιγράφουν και τη ζωή της ίδιας της συγγραφέως ως νεαρής νεόνυμφης που ξεκινά από την Αμερική για ένα μεγάλο ταξίδι ανακάλυψης σε μία άγνωστη, δύσκολη, συχνά ευφρόσυνη ξένη χώρα και μία καινούργια σταδιοδρομία στον ουσιώδη, αν και όχι όσο πρέπει αναγνωρισμένο, ρόλο της συζύγου ενός εμπνευσμένου δασκάλου και μητέρας τεσσάρων παιδιών, που όλα τους έχουν πάρει όρκο πίστης σε δύο χώρες· κι όλ’ αυτά ενώ ψάχνει τη θέση που της αξίζει κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Η ιστορία της διαδρομής της ως την ύστατη Ιθάκη ζωντανεύει πρώτα απ’ όλα συγκινητικές εικόνες της προσωπικής της ανθεκτικότητας αλλά και της πνευματικής εκπαίδευσης που απόκτησε υπηρετώντας την Αμερικανική Γεωργική Θεσσαλονίκης για περισσότερα από σαράντα χρόνια, καθώς και τις στιγμές της εξαίσιας ψυχικής ανάτασης που της προσέφερε το έργο της σε μια χώρα την οποία αγάπησε όσο και τη δική της».

Τζέημς Χολ, το πρώτο κτίριο διδασκαλίας

Το βιβλίο Η μεταμόρφωσή μου της Ελίζαμπεθ Λάνσντεηλ (421 σελίδες, 102 φωτογραφίες), διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη – Αμερικής 13, Αθήνα) και από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Μαρίνου Αντύπα 12, Τ.Θ. 23, Θεσσαλονίκη 551 02). Μέρος των εσόδων από την πώλησή του βιβλίου θα διατεθούν προς όφελος του Ταμείου Ηγετικής Φυσιογνωμίας του Μπρους και της Ταντ Λάνσντεηλ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθυνθείτε με e-mail στο info@afs.edu.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: