28/5/10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ (ΤΑΝΤ) ΛΑΝΣΝΤΕΗΛ «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΥ»

«Το να ζεις ανάμεσα σ’ αυτούς τους παθιασμένους, κυκλοθυμικούς ανθρώπους χωρίς να χάνεις την προσωπικότητά σου ήταν μια συνεχής πρόκληση. Όπως η Θεσσαλονίκη, έτσι κι αυτοί φημίζονταν για τη δύναμη, την υπερηφάνεια, την αυθεντικότητά τους. Ήταν προνόμιο για μένα να τους συναναστρέφομαι. Έπρεπε να μάθω πώς να εναρμονίζομαι με το περιβάλλον μου, και συνάμα να διατηρώ την αυθεντικότητά μου. Τούτος έγινε σκοπός ζωής και ο πυρήνας της μεταμόρφωσής μου».

Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε η Ελίζαμπεθ (Ταντ) Λάνσντεηλ για τη σχέση της με τους κατοίκους της χώρας που έμελλε να γίνει η δεύτερή της πατρίδα, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Η μεταμόρφωσή μου: ένα μωσαϊκό από ανθρώπους, τόπους και γεγονότα, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Το βιβλίο αναφέρεται στις ρίζες της Ελίζαμπεθ Λάνσντεηλ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς και στον ερχομό της στην Ελλάδα το 1949. Κατόπιν, συνυφαίνει τις σχεδόν έξι δεκαετίες της προσωπικής της μεταμόρφωσης με τη μεταμόρφωση της χώρας που τη φιλοξένησε, της Ελλάδας, αλλά και τη μεταμόρφωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του ιδρύματος το οποίο η ίδια και ο σύζυγός της Μπρους υπηρέτησαν με πίστη και δύναμη.

Στο πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης μίλησαν ο δρ. Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελος Χεκίμογλου και η Έφορος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Άννυ Λεβή. Ο κύριος Χεκίμογλου αναφέρθηκε στο ιστορικό και βιβλιογραφικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το βιβλίο, επικεντρώνοντας την ομιλία του στην μεγάλη συμβολή του Μπρους και της Ταντ Λάνσντεηλ στην ιστορία του πολύ σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Λεβή ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην ίδρυση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και στο σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο, επισημαίνοντας τη δεσπόζουσα παρουσία του ζεύγους Λάνσντεηλ στα 40 από τα 106 χρόνια δράσης της. «Δίχως αυτούς» σημείωσε η κυρία Λεβή, «πιθανότατα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή να μην υπήρχε σήμερα». Επίσης, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής και στην υπόλοιπη δραστηριότητά της (λειτουργία δύο Λυκείων, ενός Γενικού και ενός Επαγγελματικού, μιας Επαγγελματικής Σχολής, του Κολλεγίου Περρωτής και του εκπαιδευτικού γαλακτοκομείου).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στιγμές της βραδιάς ήταν οι αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό Ελένη Δημοπούλου και από τον Bruce Lansdale Willis, εγγονό της κ. Λάνσντεηλ.

Το βιβλίο Η μεταμόρφωσή μου της Ελίζαμπεθ Λάνσντεηλ (421 σελίδες, 102 φωτογραφίες), διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη – Αμερικής 13, Αθήνα) και από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Μαρίνου Αντύπα 12, Τ.Θ. 23, Θεσσαλονίκη 551 02). Μέρος των εσόδων από την πώλησή του βιβλίου θα διατεθούν προς όφελος του Ταμείου Ηγετικής Φυσιογνωμίας του Μπρους και της Ταντ Λάνσντεηλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: