27/6/11

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ


Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι στο βιβλιοπωλείο μας (Τσιμισκή 11) φιλοξενούνται πλέον και οι εκδόσεις της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών. Μερικοί από τους τίτλους που μπορείτε να βρείτε είναι και οι παρακάτω:

Ιωάννης – Ανδρέας Γ. Βλάχος
ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ
δοκίμιο ομηρικής γεωγραφίας
και κοινωνικής ανθρωπολογίας

Αθήνα, Εταιρεία Ικαριακών Μελετών 2010
143 σελ., τιμή 10.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 9.00 €

Παρότι δεν την αναφέρει, ο Όμηρος όχι μόνο γνώριζε, και μάλιστα πολύ καλά, την Ικαρία της εποχής του, αλλά το νησί αυτό του ανατολικού Αιγαίου και τους ανθρώπους του έλαβε ως πρότυπα για να δώσει σάρκα και οστά σε μια φανταστική «Ιθάκη» που, για τις ανάγκες της αφήγησής του, έπρεπε οπωσδήποτε να την τοποθετήσει στην άλλη άκρη του ελλαδικού χώρου ─στο μακρινό και άγνωστο στο κοινό του Ιόνιο πέλαγος. Με την ρηξικέλευθη αυτή προσέγγιση του έπους αίρονται οι αξεδιάλυτες πολλαπλές αντιφάσεις και παραδοξότητες που παρατηρούνται στην περιγραφή του νησιωτικού βασιλείου του Οδυσσέα, που την ανήγαγαν ήδη από την αρχαιότητα σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της ομηρικής γεωγραφίας, φέρνοντας, στις μέρες μας, σε οξεία αντιπαράθεση τους οπαδούς της ταύτισης της «Ιθάκης» με το ένα ή το άλλο από τα νησιά του Ιονίου.


Etien Cabet
Ταξίδι στην Ικαρία

Μετάφραση: Ηρώ Τσαρνά-Κόχυλα
Αθήνα, Εταιρεία Ικαριακών Μελετών 2010
688 σελ., τιμή 30.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 27.00 €


«Ο Ετιέν Καμπέ ανήκει σε εκείνους τους κοινωνικούς μεταρρυθμιστές, που η αγάπη τους για την ανθρωπότητα είναι εξίσου απεριόριστη με την πίστη τους στη δύναμή τους να τη σώσουν, γράφει η Μαρία Λουΐζα Μπερνέρι στο βιβλίο της Περιήγηση στην Ουτοπία.

Όταν ο Ετιέν Καμπέ έγραφε το έργο του Ταξίδι στην Ικαρία, η Ικαρία ζούσε πλέον στον απόηχο των χρόνων της αφάνειας. Η αλληλεγγύη, η ισότητα και η απόδοση της κυριαρχίας στη γενική βούληση της κοινότητας, αργότερα δημογεροντίας, είχαν ξεπεραστεί. Οι Καριώτες είχαν εγκαταλείψει τη Λαγκάδα και την Κάμπα και ο τρόπος διαβίωσης και κοινής συμπεριφοράς είχε αλλάξει.

Σίγουρα ο Ετιέν Καμπέ δεν είχε επισκεφθεί την Ικαρία και ίσως να μη γνώριζε ότι λίγους αιώνες πριν οι Καριώτες, στα χρόνια της αφάνειας, όπως γράφει ο Ιωάννης Μελάς, ζούσαν σχεδόν όπως ο ίδιος ο Καμπέ φανταζόταν την κοινωνία του.

Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών γνωρίζοντας το έργο και την πορεία της ζωής του θέλησε να εκδώσει το βιβλίο του Ταξίδι στην Ικαρία, το έργο ενός οραματιστή ο οποίος τίμησε τον Ίκαρο επιλέγοντας το όνομά του, που είναι σύμβολο ταυτισμένο με την ελευθερία, για τον μεταρρυθμιστή της ουτοπικής γραπτής Ικαρίας του».

Χριστόδουλος Ξενάκης
(από την εισαγωγή)

Δημήτρης Ζ. Πουλιανός
ο ζωγράφος, 1899-1972

Εκδοτική επιμέλεια: Πέτρος Γ. Θέμελης
Αθήνα, Εταιρεία Ικαριακών Μελετών 2008
217 σελ., τιμή 50.00 €, έκπτωση 15%
Τελική τιμή 42.50 €


«Όπως αναφέρει στο σημείωμα της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών ο πρόεδρός της Χριστόδουλος Ξενάκης, ο ζωγράφος Δημήτρης Πουλιανός υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός, με αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός έργων του, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να μην καταστεί δυνατόν να εντοπισθούν, να φωτογραφηθούν, να μελετηθούν και να συμπεριληφθούν στην παρούσα έκδοση. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του ζωγράφου, εκτός της πλούσιας παραγωγής του, ήταν και η δημιουργία πολλαπλών "αντιτύπων" ή παραλλαγών πάνω στο ίδιο θέμα, όπως Χειμώνας, Άνοιξη, Τρικυμία, Ζευγάς κ.λπ. Δεν κατέστη έτσι δυνατό να συγκεντρωθούν όλες οι παραλλαγές των ίδιων θεματικών ενοτήτων, ούτε και κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν όλες στον παρόντα πρώτο τόμο του έργου του.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ζωγράφος δεν έδινε τίτλο στα έργα του, το θεωρούσε προφανώς περιττό, ούτε και ανέγραφε πάντα την ημερομηνία δημιουργίας του κάθε πίνακα. Προτιμήθηκε, για ευνόητους λόγους, αντί της χρονολογικής η ειδολογική, κατά θεματικές ενότητες κατάταξη των πινάκων του...»

Πέτρος Γ. Θέμελης
(από τον πρόλογο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: