21/12/11

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ

Pierre Cabanes, Olivier Chaline, Bernard Doumerc
Alain Ducellier, Michel Sivignon
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ

Γενική εποπτεία: Pierre Cabanes
Πρόλογος: Jacques Le Goff
Μετάφραση: Μαργαρίτα Κρεμμυδά
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2011
933 σελ. με 25 α/μ χάρτες
ISBN: 978-960-250-478-9 χαρτόδετο
        978-960-250-477-2 πανόδετο
Τιμή χαρτόδετου 45.00 €, τιμή πανόδετου 55.00 €
Στο βιβλιοπωλείο μας τιμή χαρτόδετου 40.50 € / τιμή πανόδετου 49.50 € 


Η Αδριατική, αυτός ο βαθύς κόλπος της Μεσογείου, είναι μια σχεδόν κλειστή θάλασσα, και το γεωγραφικό τούτο στοιχείο της προσδίδει μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Από την αρχή των ιστορικών χρόνων διαδραματίζει στην περιοχή εξέχοντα ρόλο. Πέρασμα που δίνει στον Νότο πρόσβαση στην Κεντρική Ευρώπη και αντίστροφα, όπως δείχνει η ιστορία της Βενετίας, αλλά κυρίως δρόμος επικοινωνίας της Ανατολής με τη Δύση, γέφυρα και σύνορο ανάμεσα σε δύο κόσμους, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα ήδη από τον 8ο π.Χ. αιώνα, η Αδριατική θάλασσα αναδεικνύεται, στο νότιο τμήμα της, ως το όριο ανάμεσα στις δύο Ρωμαϊκές Αυτοκρατορίες, την Ανατολική και τη Δυτική, ύστερα ανάμεσα στο Βυζάντιο και τον κόσμο των βαρβάρων, αργότερα ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη χριστιανική Δύση, και τέλος, τον 20ό αιώνα, ανάμεσα στον κόσμο της Δύσης και την κομμουνιστική Ευρώπη. Τόπος όλων των ειρηνικών επαφών και των εχθρικών συγκρούσεων μεταξύ λαών, πολιτισμών, θρησκειών και πολιτικών καθεστώτων, η Αδριατική παραμένει στις μέρες μας ένα ζωντανό σύνορο ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Ο ελληνικός αποικισμός στην Αδριατική

Πέντε Γάλλοι ιστορικοί, ο Πιερ Καμπάν, ο Ολιβιέ Σαλίν, ο Μπερνάρ Ντουμέρκ, ο Αλαίν Ντυσελλιέ και ο Μισέλ Σιβινιόν, αναλαμβάνοντας ο καθένας να διατρέξει με την εμβριθή μελέτη του μια ιστορική εποχή από την Αρχαιότητα ως τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στο τέλος του 20ού αιώνα, μας αφηγούνται στον συλλογικό αυτό τόμο τις μυθικές και πραγματικές περιπέτειες που σφράγισαν στο πέρασμα των αιώνων τη ρευστή ιστορική ταυτότητα του υδάτινου κόσμου των αδριατικών χωρών και των κατοίκων τους, από την Ιταλία ως τη Βαλκανική χερσόνησο, από τα Απέννινα όρη ως τις δειναρικές Άλπεις. Pierre Cabanes
Ομότιμος καθηγγητής της ιστορίας της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris X-Nanterre), ιδρυτής της Γαλλικής Αρχαιολογικής και Επιγραφικής Αποστολής στην Αλβανία, όπου διεξήγαγε έρευνες επί τριάντα χρόνια. Δημοσίευσε πολλές μελέτες ειδικά για θέματα της Ηπείρου και της Ιλλυρίας.

Olivier Chaline
Απόφοιτος της Ecole normale superieure, καθηγητής από το 2001 της ιστορίας των Νεότερων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), όπου διευθύνει το Ινστιτούτο Ιστορίας της Κεντρικής Ευρώπης.

Bernard Doumerc
Καθηγητής από το 1994 της μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Toulouse-Le Mirail), ειδικός στην ιστορία του μεσογειακού κόσμου και ιδίως της Αδριατικής.

Alain Ducellier
Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Toulouse-Le Mirail), ειδικός στη βυζαντινή ιστορία και στις σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων της Ανατολής κατά τον Μεσαίωνα.

Michel Sivignon 
Ειδικός στη γεωγραφία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris X-Nanterre). Υπήρξε διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών της Αθήνας και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Διαβάστε το άρθρο του Αναστάση Βιστωνίτη στην ενότητα Βιβλία και Ιδέες της εφημερίδας Το Βήμα (01.04.2012) εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: