18/8/12

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΡΟΚΟΣ

Κυριάκος Κρόκος

Επιμέλεια: Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου,
Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αλέκος Λεβίδης
Κείμενα: Ανδρέας Γιακουμακάτος,
Ηλίας Κωνσταντόπουλος,
Μαρία Κοκκίνου – Ανδρέας Κούρκουλας, Wilfried Wang, Αλέκος Λεβίδης, Θανάσης Μουτσόπουλος, 

Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου, Κυριάκος Κρόκος
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2012
383 σελ. με έγχρωμες και α/μ φωτογραφίες
ISBN 978-960-476-112-8
Τιμή 45.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 40.50 €



Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης Κυριάκος Κρόκος 1941 -1998, που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, (Κτήριο οδού Πειραιώς, 25 Μαΐου - 29 Ιουλίου 2012) και επιχειρεί για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του συνολικού έργου του σημαντικού Έλληνα αρχιτέκτονα. 

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στην έκδοση παρουσιάζεται τόσο το αρχιτεκτονικό έργο του Κυριάκου Κρόκου μέσα από 47 αρχιτεκτονικά θέματα, με φωτογραφίες, γραμμικά και ελεύθερα σχέδια, σκίτσα και μακέτες, αλλά και το ζωγραφικό του έργο μέσα από 150 επιλεγμένες δημιουργίες του. Στόχος της έκδοσης είναι να δοθεί στον αναγνώστη το δείγμα γραφής του Κυριάκου Κρόκου, τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στη ζωγραφική. 

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού έργου του Κρόκου πλαισιώνουν τρία κείμενα για την αρχιτεκτονική από τους Ανδρέα Γιακουμακάτο, Ηλία Κωνσταντόπουλo και Wilfried Wang, δύο για τη ζωγραφική από τους Αλέκο Λεβίδη και Θανάση Μουτσόπουλο, μία μαρτυρία των Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα και ένα περιγραφικό χρονολόγιο από την Λέτη Αρβανίτη Κρόκου. Τα κείμενα συνοδεύουν δύο λιγότερο γνωστές συνεντεύξεις του Κυριάκου Κρόκου, η πρώτη στον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κοσμά (1990) και η δεύτερη στον ποιητή Σωτήρη Κακίση (1995).



Ο Κυριάκος Κρόκος γεννήθηκε το 1941 στη Σάμο. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και πήρε το δίπλωμά του το 1967. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του καθηγητή Ι. Λιάπη. Μετά τη στρατιωτική του θητεία έζησε για ένα χρόνο στο Παρίσι κάνοντας αυτοσπουδή και μαθητεύοντας ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Γυρνώντας στην Ελλάδα, παράλληλα με την αρχιτεκτονική του εργασία συνέχισε να ζωγραφίζει, ακολουθώντας την κλίση που είχε από παιδί.

Το 1976 δημιούργησε δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Η αρχιτεκτονική του δραστηριότητα αφορούσε κυρίως μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων, ενώ συμμετείχε με επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από τις βραβευμένες εργασίες του ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Α΄ βραβείο 1977) και η συμμετοχή του στο διεθνή διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (έπαινος 1990). Η μελέτη για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάσθηκε στην ΙΙΙ BIENNALE Αρχιτεκτονικής Δημοσίων Κτηρίων, στο κέντρο Pompidou (Παρίσι 1990). Το κτήριο βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, σαν υπόδειγμα δημοσίου κτηρίου στην Ελλάδα (Αθήνα 2001).

Έργα του, όπως το Θέατρο της οδού Κυκλάδων στην Αθήνα, η κατοικία Βέττα στη Φιλοθέη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η μελέτη για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το ιδιωτικό Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η κατοικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική κ.ά., είναι δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά περιοδικά.

Δείγματα της ζωγραφικής του δουλειάς είχε παρουσιάσει σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 1987 εκδόθηκε το βιβλίο Αρχιτεκτονικά Τοπία με σχέδια και κείμενα δικά του και του Αλέκου Φασιανού.

Το φθινόπωρο του 1996, ο Κυριάκος Κρόκος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην VΙ ΒΙENNALE Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, εκθέτοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα έργα του.

Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια: