20/11/14

ΤΟ Γ' ΡΑΙΧ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΠΩΣ ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Richard J. Evans
Το Γ’ Ράιχ στον πόλεμο. Πως οι ναζιστές οδήγησαν τη Γερμανία από την κατάκτηση στην καταστροφή

Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
921 σελ.
ISBN 978-960-221-621-7
Τιμή 44,73 € / στο βιβλιοπωλείο μας 40,26 €
Το 1939 ο Χίτλερ κινητοποίησε τη Γερμανία σ’ έναν πόλεμο με όλα τα μέσα. Συνυφαίνοντας μια ευρεία αφήγηση των πολεμικών επιχειρήσεων με προσωπικές μαρτυρίες κάθε λογής ανθρώπων –από στρατηγούς μέχρι απλούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου κι από ακτιβιστές της χιτλερικής νεολαίας μέχρι νοικοκυρές της μεσαίας τάξης– το βιβλίο αποκαλύπτει τη δυναμική μιας κοινωνίας βουτηγμένης στον πόλεμο σε κάθε επίπεδο. Οι μεγάλες συγκρούσεις και καμπές της αναμέτρησης ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, από την εισβολή στην Πολωνία μέχρι τη μάχη του Στάλινγκραντ κι από τη συνωμοτική απόπειρα της 20ής Ιουλίου 1944 κατά του Χίτλερ μέχρι την αυτοκτονία του στο καταφύγιο. Εξίσου ανάγλυφα εμφανίζεται η καθημερινή εμπειρία των απλών Γερμανών κάτω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς γερμανικών πόλεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξόντωση των Εβραίων, καθώς και άλλων μειονοτήτων της Ευρώπης, από τους ναζί στο πλαίσιο των σχεδίων του Χίτλερ για φυλετική αναδόμηση της ηπείρου.

Καταγράφοντας την ακμή και την παρακμή της γερμανικής πολεμικής μηχανής και την κινητοποίηση μιας ολόκληρης «εθνολαϊκής κοινότητας» στο βωμό της πολεμικής κατάκτησης, του φυλετικού διαχωρισμού και της γενοκτονίας, ο Ρίτσαρντ Έβανς απεικονίζει μια κοινωνία που οδεύει ολομέτωπα στην αυτοκαταστροφή, παίρνοντας μαζί της ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και ολοκληρώνει έτσι τον αριστοτεχνικό όσο και ζοφερό απολογισμό μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.


«Δίνει στον αναγνώστη πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται πολύ καιρό τώρα, και θα συνεχίσουν να τίθενται, σχετικά με αυτό το πιο βίαιο και ανεξήγητο απ’ όλα τα καθεστώτα.»

Mark Mazower


«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς όλη την ανθρωπιά και την επιστημονική εμβέλεια αυτού του έργου... μια δεξιοτεχνική ιστορική αφήγηση και η πιο ολοκληρωμένη περιγραφή της ναζιστικής Γερμανίας.»

Times Literary Supplement


«Μοιάζει να στέκεται στο εσωτερικό του Γ´ Ράιχ καθώς τούτο αυτοκαταστρέφεται γύρω του. Βλέπει τα έργα του σε όλη την τρομακτική διαστροφή τους. Επιδιώκει πάντα με υποβλητικό τρόπο να μας κάνει να καταλάβουμε – και να αντιληφθούμε τους δαίμονες που έχουμε μέσα μας.»

The Observer


«Θα είναι σίγουρα η πρότυπη ιστορική μελέτη για πάρα πολλά χρόνια... μια προειδοποίηση για το μέλλον όσο και μια κρίση για το παρελθόν.»

Daily Telegraph


«Η τριλογία του Έβανς είναι ένα μνημειώδες επίτευγμα και πρέπει να συστήνεται ανεπιφύλακτα τόσο ως αφετηρία για όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την περίοδο όσο και ως δυναμική πρόκληση σε όσους νομίζουν πως δεν έχει μείνει τίποτα να ειπωθεί για την πολυμελετημένη καταστροφή του Γ´ Ράιχ.»

History Today


«Η θριαμβευτική κατάληξη μιας σαγηνευτικής τριλογίας.»

Scotsman, Βιβλία της χρονιάς


Το Γ΄ Ράιχ στον πόλεμο είναι το τελευταίο βιβλίο της μνημειώδους τριλογίας του Ρίτσαρντ Έβανς για το ναζισμό, ενός από τα πιο φιλόδοξα και σημαντικά ιστορικά εγχειρήματα του καιρού μας, με πωλήσεις πάνω από 250.000 αντίτυπα στα αγγλικά και μετάφραση σε δεκατρείς γλώσσες.


Ο Richard J. Evans γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1947. Από το 1989 ώς το 1998 υπήρξε καθηγητής ιστορίας στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 1998 είναι καθηγητής νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Το 1994 τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Αμβούργου για την Τέχνη και την Επιστήμη, που προορίζεται για σημαντικές πολιτιστικές υπηρεσίες στην πόλη.

Ο Έβανς έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν κατέθεσε ως εμπειρογνώμων μάρτυς στην αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση που έκανε το 2000 ο διαβόητος «αναθεωρητής» του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Έρβιν –ο οποίος βρίσκεται τώρα σε μια βιενέζικη φυλακή– κατά της Αμερικανίδας ιστορικού Ντέμπορα Λίπσταντ και των εκδοτών της. Στη δίκη ο Έβανς κατεδάφισε συστηματικά την προσπάθεια του Έρβιν να εμφανιστεί ως σοβαρός επιστήμονας, εκθέτοντας ένα πλήθος ιστορικών πλαστογραφήσεων στα δημοσιευμένα γραπτά και τις δηλώσεις του.

Έργα του είναι: The Feminist Movement in Germany 1894-1933 (1976), The German Family (1981), The German Working Class, 1888–1933: The Politics of Everyday Life (1982), Comrades and Sisters: Feminism, Socialism, and Pacifism in Europe, 1870–1945 (1987), Death in Hamburg: Society and Politics in the Cholera Years, 1830–1910 (1987), In Hitler's Shadow: West German Historians and the Attempt to Escape from the Nazi Past (1989), The German Bourgeoisie (1991), Rituals of Retribution (1996), Rereading German History: from Unification to Reunification, 1800–1996 (1997), In Defense of History (1999), Telling Lies about Hitler: The Holocaust, History and the David Irving Trial (2001/2002), The Coming of the Third Reich (2003), The Third Reich in Power (2005), The Third Reich at War (2008), Cosmopolitan Islanders: British Historians and the European Continent (2009).

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: