13/11/14

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μαξ Τσάρλγουορθ
Φιλοσοφία και θρησκεία. Τυπολογία των σχέσεών τους από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μετάφραση: Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος
Επιμέλεια: Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2014
364 σελ.
ISBN 978-960-524-436-1
Τιμή 20,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 € 
 Στο βιβλίο αυτό, ο Μαξ Τσάρλσγουορθ παρουσιάζει την ιστορία της φιλοσοφίας της θρησκείας ως ένα σπουδαίο πνευματικό επίτευγμα του δυτικού πολιτισμού. Η ιστορία που αφηγείται ξεκινά από την ελληνική αρχαιότητα, με την αυτονόμηση της σφαίρας του ορθού λόγου και τη γέννηση της φιλοσοφίας, και φτάνει μέχρι τα πιο πρόσφατα ρεύματα του 20ού αιώνα.

Ο συγγραφέας επιχειρεί να οργανώσει την ύλη του σε πέντε βασικούς τύπους – σε πέντε θεμελιώδεις φιλοσοφικές προσεγγίσεις της θρησκευτικής σφαίρας. Στο πλαίσιο της πρώτης προσέγγισης, στην οποία κυριαρχεί η πλατωνική παράδοση, ο φιλοσοφικός λόγος εκτοπίζει την παραδοσιακή θρησκεία και η φιλοσοφία αξιώνει τελικά να γίνει η ίδια θρησκεία.

Στο πλαίσιο της δεύτερης προσέγγισης, στην οποία δεσπόζει η μορφή του Θωμά Ακυινάτη, ο ρόλος της φιλοσοφίας είναι υπερασπιστικός, απολογητικός: η φιλοσοφία αναλαμβάνει να προασπίσει μέσω του λόγου την πίστη απέναντι στους αμφισβητίες της.

Στο πλαίσιο της τρίτης προσέγγισης, με προεξάρχοντα εκπρόσωπο τον Ιμμάνουελ Καντ, ο θεωρητικός λόγος κρίνεται ανίκανος να μιλήσει με εγκυρότητα πάνω στα θέματα της θρησκείας, για τα οποία αρμόδια αναγορεύεται η πίστη και ο πρακτικος λόγος.

Στις δύο τελευταίες ενότητες, ο συγγραφέας επικεντρώνεται σε δύο σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις του θρησκευτικού πεδίου: τη «γλωσσανάλυση», με κύριο εκφραστή τον Βίττγκενσταϊν, όπου η έμφαση δίνεται στη μελέτη της θρησκευτικής γλώσσας, και στον «μεταμοντερνισμό», όπου μέσω της διαδικασίας της αποδόμησης, η φιλοσοφία αναλαμβάνει να αποκαθάρει τον εαυτό της από τις σιωπηρές μεταφυσικές προκαταλήψεις της.


Ο Max J. Charlesworth (1925-2014) υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Ευρώπης και της Αμερικής, με ειδίκευση στην ιστορική και συστηματική σχέση φιλοσοφίας και χριστιανισμού, ιδίως κατά τη μεσαιωνική περίοδο και τον 20ό αιώνα.

Πέραν του παρόντος βιβλίου και πολλών άρθρων, έγραψε, μεταξύ άλλων, τα εξής βιβλία: Philosophy and Linguistic Analysis (1959St. Anselm's "Proslogion" (1965)˙ Bioethics in a Liberal Society (1993).

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)Δεν υπάρχουν σχόλια: