17/12/14

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Μαξ Βέμπερ
Το χρηματιστήριο. Γιατί υπάρχει, πως λειτουργεί, ποιον εξυπηρετεί

Μετάφραση: Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Σπαθαράκης
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2014

Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 9,00 €
144 σελ.
ISBN 978-960-524-438-5 

Αυτή η σύντομη σκιαγράφηση αποκλειστικό σκοπό έχει να προσφέρει έναν γενικό προσανατολισμό σ’ όσους δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με το χρηματιστήριο. Έτσι, σχεδόν τίποτα δεν θα το θεωρήσουμε γνωστό εκ των προτέρων. Στο κείμενο που ακολουθεί μένουμε σε τούτο τον στόχο, γι’ αυτό και σκόπιμα αποφεύγουμε να εκφράσουμε οποιαδήποτε αρνητική κρίση.
Άλλωστε, η κριτική που ασκείται από ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού στους όρους με τους οποίους λειτουργεί σήμερα το χρηματιστήριο είναι πρακτικά αναποτελεσματική. Κι αυτό γιατί σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από μια τεράστια επιπολαιότητα: αναζητά τα προβλήματα εκεί όπου θα τα έβρισκε κανείς μόνο και μόνο επειδή δεν κατανοεί αυτά τα πράγματα ή επειδή θίγονται τα συμφέροντά του.
Η ίδια επιπολαιότητα ευθύνεται και για την εξαιρετικά επικίνδυνη ιδέα ότι ένας θεσμός όπως το χρηματιστήριο συνιστά εκ φύσεως ένα είδος «συνωμοτικής λέσχης» με σκοπό το ψεύδος και την απάτη σε βάρος του έντιμου εργαζόμενου λαού κι επομένως ότι πρέπει -και ότι μπορεί- με κάποιον τρόπο να καταργηθεί.
Όμως τίποτα δεν απειλεί περισσότερο ένα εργατικό κίνημα, προς το οποίο πρωτίστως απευθύνονται αυτές οι γραμμές, όσο το να τίθενται -λόγω άγνοιας των πραγματικών συνθηκών- ανεδαφικοί στόχοι.


Ο Max Weber (1864-1920), γερμανός κοινωνιολόγος, οικονομολόγος, νομικός και φιλόσοφος, αναγνωρίζεται ευρέως ως ο σημαντικότερος θεωρητικός του 20ού αιώναστον χώρο των κοινωνικών επιστημών. Άσκησε καταλυτική επίδραση στην κοινωνιολογία της εξουσίας, του δικαίου, της θρησκείας και στη γενική θεωρία της ανθρώπινης πράξης.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, το μνημειώδες έργο του Οικονομία και κοινωνία (6 τόμοι, εκδ. Σαββάλας) και η κλασική του μελέτη Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού (εκδ. Gutenberg)  

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια: