19/10/15

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Πέτρος Θέμελης
Το παρελθόν και το σήμερα. Επιφυλλίδες και μικρά κείμενα

Αθήνα, Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών 2015
127 σελ. με α/μ εικόνες
Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 8,00 €

«Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο Το παρελθόν και το σήμερα, που γράφτηκαν στη διάρκεια των ετών 2004-2010 δεν διεκδικούν λογοτεχνικές διακρίσεις. Τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν με τη μορφή επιφυλλίδων στην εφημερίδα Τα Νέα, με τους ισχύοντες περιορισμούς στον αριθμό λέξεων, ενώ ορισμένα παρουσιάστηκαν στον ημερήσιο τύπο της Καλαμάτας.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου σχολιάζονται θέματα του πολιτιστικού μας παρελθόντος που αγγίζουν πλευρές του σήμερα, στο δεύτερο θίγονται ποικίλα θέματα του μεσαίωνα, της νεοελληνικής ιστορίας, της πολιτικής και των πολιτικών μας.

[...] Οι αρχαιολόγοι δεν είναι πια μονόπλευροι κλασικιστές, έχουν διευρύνει τον ορίζοντά τους στην εκτίμηση των μνημείων όλων των εποχών και έχουν αναγνωρίσει ταυτόχρονα τη μεγάλη οικονομική αξία του πολιτισμού. Οι απόψεις της γενιάς του '30 για την αξία όχι μόνο της αρχαιότητας, αλλά και του Νεοελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης δημιουργίας βρήκαν συνεχιστές που κατάφεραν με επιμονή, πίστη και αγώνες να κάνουν πράξη το όραμά τους. Το Βυζάντιο, η Νεοελληνική τέχνη, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αντιμετωπίζονται ισότιμα με την αρχαιότητα. Μέσα στο πνεύμα αυτό κινούνται και τα μικρά κείμενά μου.»

Πέτρος Θέμελης
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: