2/8/18

Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΗΜΕΡΑ

Stephen Greenblatt
Ο Σαίξπηρ σήμερα 


Μετάφραση: Παναγιώτης Σουλτάνης
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2018
Σελίδες: 95
Διαστάσεις: 11,5 x 18,5 εκ.
ISBN πανόδετου: 978-960-250-695-0
Τιμή: 11,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 9,90 €




Τρία κείμενα του μεγάλου σαιξπηριστή Στήβεν Γκρήνμπλατ για τη σημασία και την πρόσληψη του Σαίξπηρ σήμερα. Στα μικρά αυτά μελετήματα ο Γκρήνμπλατ στέκεται στη διαχρονική επικαιρότητα του σαιξπηρικού έργου και στην ικανότητά του να αποτελεί γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες. «Μιλάμε για τα έργα του Σαίξπηρ», λέει ο Γκρήνμπλατ, «σαν να αποτυπώνουν σταθερά τις αρχικές του προθέσεις, αυτά όμως συνεχίζουν να κυκλοφορούν ακριβώς επειδή επιδέχονται τόσες μεταμορφώσεις. Έφυγαν από τον δικό του κόσμο, πέρασαν στον δικό μας και έγιναν κομμάτι δικό μας. Και όταν χαθούμε κι εμείς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ίσως με κάποιες διακριτικές πινελιές από τη δική μας ζωή και τη δική μας μοίρα, και θα γίνουν κομμάτι άλλων ανθρώπων, τους οποίους αυτός δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει κι εμείς μετά βίας μπορούμε να τους φανταστούμε».
Αφορμή για τα δύο πρώτα κείμενα υπήρξε η διοργάνωση ενός συνεδρίου για τον Σαίξπηρ στην Τεχεράνη το 2014 και το ανέβασμα της σαιξπηρικής κωμωδίας Αγάπης αγώνας άγονος στην Καμπούλ το 2005. Με το τρίτο κείμενό του ο Γκρήνμπλατ επιστρέφει στον Έμπορο της Βενετίας για να στοχαστεί πάνω στα θέματα της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού, σταθερές αρνητικές παρακαταθήκες του Δυτικού πολιτισμού, καταλήγοντας με τη διαπίστωση ότι «η κληρονομιά που μας άφησε ο Σαίξπηρ μάς προσφέρει τη δυνατότητα να δραπετεύσουμε από τα νοητικά γκέτο στα οποία ζούμε οι περισσότεροι».

Ο ΣΤΗΒΕΝ ΓΚΡΗΝΜΠΛΑΤ (1943), Αµερικανός σαιξπηριστής και ιστορικός της λογοτεχνίας, είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ, στον τοµέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Είναι επίσης επιµελητής της σειράς κριτικών εκδόσεων The Norton Shakespeare και της ανθολογίας The Norton Anthology of English Literature, και ανήκει στα ιδρυτικά µέλη της φιλολογικής επιθεώρησης Representations. Το 2016 τιµήθηκε µέ το νορβηγικό βραβείο Χόλµπεργκ. Το 2012 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και το 2011 το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, και τα δύο για το έργο του Παρέγκλισις(MIET 2017). Έχει δώσει αξιόλογες σειρές διαλέξεων στη Φραγκφούρτη (Adorno Lectures), στο Πρίνστον (University Lectures) και στην Οξφόρδη (Clarendon Lectures) και έχει προσκληθεί ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήµια. Στα σηµαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται τα: The Rise and Fall of Adam and Eve (2017), Shakespeare’s Freedom (2010), Will in the World: How Shakespeare Became Shakespeare (2005), Hamlet in Purgatory (2002), Marvelous Possessions: The Wonder of the New World (1992), Renaissance Self-Fashioning: From More to Shakespeare (1980, 2005).

(πηγή: ΜΙΕΤ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: