4/9/20

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΣΤ. ΑΝΕΣΤΙΔΗΣ. ΕΝΑΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Αδαμάντιος Στ. Ανεστίδης. Ένας ευπατρίδης των γραμμάτων

Εκδοτική επιτροπή: Σταύρος Θ. Ανεστίδης, Δέσποινα Παπουτσόγλου, Σάββας Τσιλένης
Κείμενα: συλλογικό
Αθήνα, Εταιρεία Μελέτης της καθ΄ημάς Ανατολής, 2020 (Μάρτιος)
Σελίδες: 395, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-89887-5-0
Τιμή: 21,20 € // στο βιβλιοπωλείο μας 19,08 €


«Ο Αδαμάντιος Ανεστίδης γεννήθηκε το 1933 στο Φανάρι, από γονείς με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και τη Βιθυνία: από τη Ραιδεστό ο πατέρας του Σταύρος και από το Κατιρλί η μητέρα του Παρασκευή. Εκεί, στο Φανάρι, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, ολοκλήρωσε και τις εγκύκλιες σπουδές του. Μετά την αποφοίτησή του από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε ως φιλόλογος στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, από το 1962 έως το 1975, και κατόπιν στο Κολλέγιο Αθηνών, έως τη συνταξιοδότησή του το 1996. Στα δύο αυτά εκπαιδευτήρια, με δική του πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις βιβλίων βοηθητικών για τη διδασκαλία των μαθημάτων, τα οποία απευθύνονταν κυρίως στους καθηγητές, ενώ τόσο του Ζηρίδη όσο και στο Κολλέγιο ίδρυσε ομίλους βιβλιογραφίας για τους μαθητές. 

 […] Τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στο Φανάρι και στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και ο συναισθηματικός δεσμός που ανέπτυξε την περίοδο εκείνη με τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, ο οποίος προσωποποιείται στην εμβληματική φυσιογνωμία του Πατριάρχου Αθηναγόρα και δευτερευόντως στον Σχολάρχη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Μητροπολίτη Ικονίου Ιάκωβο Στεφανίδη, επικαθόρισαν εν πολλοίς τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και τη μετέπειτα ερευνητική και συγγραφική του ενασχόληση. Το πρώτο του δημοσίευμα, άλλωστε, αποτέλεσε μελέτημα για τον Πατριάρχη Αθηναγόρα (1972), ενώ το 1984 πρωτοστάτησε για την έκδοση του τόμου Μνήμη Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου, Αθήνα [Εστία Θεολόγων Χάλκης], 1984, τον οποίο και επιμελήθηκε. 

[…] Μέσω “Της καθ’ ημάς Ανατολής”, η ενασχόλησή του με την πνευματική παράδοση και την εκπαιδευτική και εκδοτική ιστορία της Κωνσταντινουπολίτικης Ρωμιοσύνης, για τη μετά το 1923 περίοδο κυρίως, κατέστη συστηματική. Η σχετική εργογραφία του αποτιμάται σε τριάντα περίπου μελετήματα…» 

Σταύρος Θ. Ανεστίδης
(από το βιβλίο) 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: