4/9/08

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ

«…η Ιθάκες τι σημαίνουν.» Αναγνώσεις στον Καβάφη
«…What these Ithakas mean.» Readings in Cavafy


 Editors: Artemis Leontis, Lauren Talalay, Keith Taylor
Αθήνα, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο 2002
138 σελ., τιμή χαρτόδετου 25.24 €, τιμή πανόδετου 30.29 € / στο βιβλιοπωλείο μας τιμή χαρτόδετου 20.19 €, τιμή πανόδετου 24.23 €


 Το βιβλίο αυτό αποτελεί φόρο τιμής στον Καβάφη από μια αντιπροσωπευτική ομάδα σύγχρονων αναγνωστών που ο καθένας με το δικό του τρόπο ανταποκρίνεται στον δικό του Καβάφη ―αναγνωστών που έχουν φθάσει σε διαφορετικές Ιθάκες και έχουν βρει διαφορετικά νοήματα.

Ο Καβάφης έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τους μελλοντικούς αναγνώστες του. Χωρίς ποτέ να τους υποτιμήσει, τους φαντάστηκε κάπως σαν τον εαυτό του ―κριτικούς, περίεργους, ευφυείς, άγρυπνους, ευαίσθητους στις ειρωνείες της ζωής, ανοιχτόμυαλους αλλά και ασυμβίβαστους στις προτιμήσεις τους― κι έγραψε γι' αυτούς ποιήματα που εκείνος θα ήθελε να διαβάσει.

Γνώριζε πως η χειρότερη μοίρα που θα μπορούσε να περιμένει έναν συγγραφέα ήταν επίσης και η πιθανότερη. Μελλοντικές γενιές, πιο μοντέρνες από τον ίδιο, θα μπορούσαν να υποβιβάσουν το έργο του ως ξεπερασμένο. Έτσι είδε τους μελλοντικούς αναγνώστες ως δυνάμει «εχθρούς» που παραμόνευαν έξω από το πεδίο της όρασης του.

Η ποίηση που καλλιέργησε με μεγάλη ακρίβεια ήταν η αμυντική του γραμμή. Ανέβαλε ξανά και ξανά τη δημοσίευση μέχρι να είναι βέβαιος πως κάθε ποίημα είχε βρει τη σωστή του μορφή.

Η συγκεκριμένη έκδοση προσφέρει στον αναγνώστη την ευκαιρία να διαβάσει τον Καβάφη προς τα πίσω και προς τα εμπρός με βάση το παρελθόν του στην Ανατολική Μεσόγειο και το μέλλον του μεταξύ των οξυδερκών αναγνωστών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: