19/9/08

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ REBOLLO

Εγκαινιάστηκε με επιτυχία η έκθεση "Η ζωή μου στις ζωές σας" του Ισπανού φωτογράφου Miguel Angel Rebollo (προφέρεται Ρεμπόγιο), στο βιβλιοπωλείο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11), που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονικης, στο πλαίσιο των 43ων Δημητρίων.
Ο Miguel Angel Rebollo είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας και Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Compultense της Μαδρίτης, με υποτροφία επίτιμου ερευνητή του Υπουργείου Παιδείας της Ισπανίας. Έχει λάβει υποτροφίες και διεθνή βραβεία για το έργο του στην Ayllon, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Μπουένος Άιρες, το Αμμάν, τη Σλοβενία.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Θανάσης Πανώρης και ο διευθυντής του ίδιου μουσείου Βαγγέλης Ιωακειμίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνοϊσπανικού Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης«Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» Γιάννης Πιτσιώρας, το μέλος του Δ.Σ. του ΜΙΕΤ, καθηγητής Μιχάλης Τιβέριος, καθώς και πολλοί φιλότεχνοι. Μιλώντας στα εγκαίνια, ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Γιώργος Κορδομενίδης, είπε μεταξύ άλλων:

Υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά σήμερα, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, την έκθεση αυτή του Μιγκέλ Άνχελ Ρεμπόγιο, νέου καλλιτέχνη πλην με ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό και εντυπωσιακή ευρηματικότητα· μια έκθεση που είναι λιγότερο έκθεση φωτογραφίας και περισσότερο παρουσίαση μιας ματιάς πάνω στο περιβάλλον του ανθρώπου. Ένα περιβάλλον σημαδεμένο από μικροαντικείμενα, ασήμαντα για μας που τα βλέπουμε τώρα μονοδιάστατα και εξεικονισμένα αλλά προφανώς σημαντικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λιγότερο ή περισσότερο, γι’ αυτούς που κάποτε τα κατείχαν.
Και προφανώς σημαντικά, επίσης με κάποιον τρόπο, για τον καλλιτέχνη που διασταυρώθηκε μαζί τους και αποφάσισε να τα μετατρέψει σε οδόσημα της τετράχρονης περιπλάνησής του στη Νέα Υόρκη, για να απομνημονεύσει έτσι όχι μόνο τους δρόμους και τα στενά ή τις πλατείες και τα αδιέξοδα που διέσχισε αλλά και τις ζωές με τις οποίες ―μέσω αυτών των αντικειμένων― διασταυρώθηκε. Ένα μοναχικό παπούτσι, μια ομπρέλα θαλάσσης, ένας ξεκοιλιασμένος καναπές, ο σκελετός μιας κάποτε καρέκλας, ένα γάντι, ένα χνουδωτό αρκουδάκι, δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπήρξαν τμήμα οσοδήποτε μικρό της ζωής ανθρώπινων υπάρξεων που κάποτε τα αποχωρίστηκαν, με μικρότερη ή μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.
Αν ήθελα να καταφύγω σε ένα εύκολο λογοπαίγνιο, θα έλεγα πως η εικαστική πρόταση του Ρεμπόγιο είναι ‘αντικειμενική’: στις φωτογραφίες του από τις ζωές των άλλων (θα τιτλοφορούσα αυτή την ενότητα: Οι ζωές σας στη ζωή μου) δεν υπάρχουν οι άνθρωποι στους οποίους ανήκαν τα αντικείμενα ― μάλλον: οι άνθρωποι υπάρχουν μέσω των αντικειμένων.

Αλλά και στο άλλο σκέλος της έκθεσης, που τιτλοδοτεί όλη την έκθεση, οι άνθρωποι υπάρχουν πάλι ως αντικείμενα: ως μικρές κορνίζες φωτογραφιών μελών διαφόρων οικογενειών, ανάμεσα στίς οποίες διεκδικεί μια θέση και ο ίδιος ως αντικείμενο: μια μικρή κορνίζα με τη φωτογραφία του!



Οι κ. κ. Μiguel Angel Rebollo, Γιάννης Πιτσιώρας, Γιώργος Κορδομενίδης, Βασίλης Γάκης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης.


Οι κ. κ. Γιάννης Πιτσιώρας και Miguel Angel Rebollo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: