15/11/09

ΑΓΑΠΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ-ΒΕΝΕΖΗ

Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ
ΑΪΒΑΛΙ (ΚΥΔΩΝΙΕΣ) 1922


Επιμέλεια: Ελένη Σαριόγλου-Scott
Αθήνα, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
2007
222 σελ., τιμή πανόδετου 16.00
Τιμή χαρτόδετου 12.00 €, έκπτωση 20%
Τελική τιμή πανόδετου 12.80
Τελική τιμή χαρτόδετου 9.60


« Χρονικό μιας τραγωδίας. Και χρονικό ενός ανθρώπινου μεγαλείου… Έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το κείμενο αυτό, της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη. Κείμενο γραμμένο με αίμα καρδιάς. Κείμενο, που μέσα από τα σκοτάδια και τις φλόγες· μέσα από τον τρόμο και τους αναρίθμητους θανάτους της Μικρασιατικής Καταστροφής, υψώνει μπροστά μας, σαν μακρόμισχο κρίνο, λουσμένο άσπιλο φως, τη μορφή ενός ανθρώπου. Τη μορφή ενός νέου ─στην ηλικία─ Τούρκου.

Μορφή ικανή να διδάξει τους μεγαλόσχημους του κόσμου κάτι σημαντικό: ότι αυτά τα μυριοπροδομένα ιδανικά της αγάπης και του σεβασμού προς τους άλλους, τα έκαμε πράξη κάποιος που είχε λόγους σοβαρούς, και ισχυρές δικαιολογίες, να μην τα σεβασθεί.

Και εδώ υπάρχει το “παράδοξο” αυτής της εκπληκτικής ιστορίας, που αφηγείται η ποιήτρια Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη, με τον συγκινημένο, παλλόμενο, λόγο της. Λόγο που συγκλονίζει και αναγεννά.

Μαζικός ξεριζωμός από τα Μικρασιατικά παράλια το 1922
(Αρχείο Ε. Λ. Ι. Α.)

[…] Κάτι ακόμη: Η συγγραφέας δεν κάνει, εδώ, τέχνη. Θυμάται μονάχα. Και κάνει τις μνήμες της μνήμες ─εκ βαθέων─ πνευματικό κεφάλαιο, ικανό να ρίξει φως στα ερέβη της παγκόσμιας ψυχής. Κεφάλαιο προορισμένο, απ’ το αντικείμενό του, να συμβάλλει και αυτό, από την πλευρά του, στη συνεννόηση των λεγόμενων "λογικών όντων". Δηλαδή, στη συμφιλίωση όλων μας που ζούμε την κόλαση του μίσους, ενώ πλάι μας βρίσκεται ο παράδεισος της αγάπης. Και περιμένει, με ανοιχτές, όλες τις πύλες του, εμάς.»

(Κριτική εισαγωγή
Στέλιος Αρτεμάκης)



Γράμματα χωρίς Παραλήπτη
Letters never Received

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Αθήνα, Ελληνικό Λογοτεχνικό & Ιστορικό Αρχείο -
Ειρήνη Σαρίογλου Scott 2007
42’, έγχρωμο, τιμή 10.00 €, έκπτωση 20%
Τελική τιμή 8.00


Με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε. Λ. Ι. Α.) κυκλοφόρησε το 2007 σε DVD το παρόν ιστορικό ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη με επιμέλεια της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου-Scott. Μέσα από προφορικές μαρτυρίες και εικόνες παρουσιάζεται η ιστορία της διάσωσης της συγγραφέως από τον Τούρκο Kemalettin, που δεν δίστασε να διακινδυνεύσει ζωή και καριέρα προσπαθώντας να απελευθερώσει τον αιχμάλωτο αδελφό της Ηλία Βενέζη.


Η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900 (Κυδωνίες της Μικράς Ασίας) και πέθανε το 1995 στην Αθήνα. Είναι μια από τις πέντε κόρες του Μιχαήλ και της Βασιλικής Μέλλου-Βενέζη. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (Σεπτέμβριος 1922), η οικογένεια Βενέζη καταφεύγει στη Μυτιλήνη.

Σύζυγος του Κυδωνιάτη Γεωργίου Μολυβιάτη, η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη απέκτησε δυο γιούς, τον Πέτρο ─μετέπειτα Υπουργό Εξωτερικών─ και τον Αντώνη. Παράλληλα συνέχισε την λαμπρή πορεία της σαν ποιήτρια και λογοτέχνιδα. Το 1976 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή Το πρόσωπο της ζωής και δυο χρόνια αργότερα τα Σονέτα, για τα οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από κορυφαίους ποιητές και λογοτέχνες της εποχής. Τα 1981 εξέδωσε Το Χρονικό των Δέκα Ημερών, το οποίο έλαβε το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης. Επανεκδόθηκε το 1986. Το 2005 μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: