24/11/09

ΜΙΕΤ & 50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνεχίζεται με εντυπωσιακή προσέλευση κοινού η μεγάλη έκθεση φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας, με ευκαιρία τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).
Πρόκειται για έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικών, βίντεο και κατασκευών, η οποία οργανώνεται από το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.


Καλλιτέχνες και κοινό στην αυλή
του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, που αποτέλεσαν ένα από τα πιο “ζωντανά” και πολυπληθή γεγονότα που συνέβησαν εκτός της “έδρας” του Φεστιβάλ, ο Γιάννης Χρυσάφης, μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση αυτή παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Θέλαμε να θέσουμε το ερώτημα για το ποιόν κινηματογράφο επιθυμούμε σήμερα σε όλες τις μορφές της τέχνης. Να μεταφέρουμε τον διάλογο και εκτός των ορίων του σινεμά, αλλά και να αφουγκραστούμε διαφορετικές απόψεις, προτάσεις και ιδέες. Στην έκθεση αυτή, φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας καταθέτουν με έμπνευση και ανοιχτή ματιά τις δικές τους σκέψεις, μέσα από τα έργα που παρουσιάζουν. Εμπνέονται από το ερώτημα που θέσαμε “γιατί σινεμά τώρα;” και παρουσιάζουν έργα μέσα από το συνειρμό, τη μεταφορά και την ελευθερία που παρέχει η καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι έργα με ένταση, χιούμορ, αγωνία, θυμό, χρήσιμα, των οποίων η αποκωδικοποίηση συνιστά ενδιαφέρουσα παλέτα απόψεων και ιδεών».

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης

«Ο κινηματογράφος είναι ένα πάρα πολύ ακριβό σπορ..., η ζωγραφική είναι φτηνότερη στην κατασκευή της», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Κυριάκος Κατζουράκης, Πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Και συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι ότι ο κινηματογράφος είναι μία λαϊκή τέχνη, και ενώ είναι λαϊκή τέχνη, είναι πολύ ακριβός ο τρόπος για να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μια ευκαιρία να βλέπουμε στη ζωγραφική, με την προσέγγιση “γιατί σινεμά σήμερα;”, πώς οι νέοι ζωγράφοι σήμερα τολμούν να κάνουν πράγματα που στον κινηματογράφο είναι πολύ δύσκολο κανείς να κάνει, γιατί ακριβώς είναι πολύ ακριβό σπορ. Για μένα αυτό είναι και το focus, το σημείο που επικεντρώνεται αυτή η έκθεση και το ενδιαφέρον της είναι ακριβώς αυτό».

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες μαζί με την επιμελήτρια Μάριον Ιγγλέση (στο κέντρο), τον Γιάννη Χρυσάφη (όρθιος αριστερά) και τον Κυριάκο Κατζουράκη (όρθιος δεξιά)

Η υπεύθυνη των εικαστικών εκθέσεων του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μάριον Ιγγλέση, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ευχαρίστησε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, που πίστεψε σε αυτό το project και φιλοξένησε την έκθεση. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες, αλλά και τους σπουδαστές που έλαβαν μέρος και ήρθαν και στα εγκαίνια. «Ζούμε», είπε, «σε μια χώρα όπου όταν είσαι νέος θεωρείσαι μικρός, επικρατεί η άποψη ότι οι μεγάλοι ξέρουν καλύτερα… Για μένα η έκθεση αυτή δίνει ελπίδα, και οι μεγάλοι θα πρέπει να παραλάβουν το μήνυμα ότι οι νέοι “ενθαρρύνουν” τους μεγαλύτερους με όσα έχουν να πουν».

Καλλιτέχνες και κοινό στην αυλή
του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, και λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 295.170-1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: