9/2/10

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα

Κείμενα-επιμέλεια: Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος
Πρόλογος: Δημήτρης Θ. Αρβανίτης
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ─ Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων 2009
594 σελ., τιμή 45.00 €, έκπτωση 10%

Τελική τιμή 40.50


Αυτή η πανοραμική επισκόπηση της ελληνικής τυπογραφίας στη διάρκεια έξι αιώνων απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, πέρα από τους ειδικούς μελετητές της ιστορίας της τυπογραφίας, που ενδιαφέρεται για τις πολύμορφες εκφάνσεις του νεοελληνικού πολιτισμού, καθώς και στους πολυάριθμους νέους επαγγελματίες του χώρου των γραφικών τεχνών. Με έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από εξώφυλλα και σελίδες εκατοντάδων βιβλίων που καλύπτει όλο το φάσμα της ιστορίας του βιβλίου, με κείμενα που προσεγγίζουν την ιστορία του μέσα από την αφήγηση της κοινωνικής, οικονομικής και μορφολογικής εξέλιξής του, με λήμματα για σημαντικούς τυπογράφους και εκδότες, καθώς και με μια σύντομη εικονογραφημένη περιγραφή της εκτυπωτικής τεχνολογίας πριν την ηλεκτρονική επανάσταση, η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη κατανόηση της αισθητικής της ελληνικής τυπογραφίας του χθες που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αξιολογεί τις επιλογές του σήμερα.

Επαμεινώνδα Γεραντώνη, Αλφαβητάριο τα καλά παιδιά, ΟΕΣΒ, Αθήνα, 1949. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Γραμματόπουλου


Τυπογραφίας Ανθολόγιο
Επιμέλεια: Γιώργος Κιούσης
Στήλη: Ανθρώπινα, σελ. 54
Ελευθεροτυπία, 5.2.2010

«Η ελληνική γραφή είναι η πρώτη μετά την ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου που χαράχτηκε σε κινητά στοιχεία» όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας ο Δημήτρης Θ. Αρβανίτης.

«Ομως ελάχιστους έχει απασχολήσει η εξέλιξη της ελληνικής τυπογραφίας. Σ' αυτό το χλομό τοπίο έρχεται το Ανθολόγιο του Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου, (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), μια συνοπτική ιστορία της τέχνης του ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα».

Ο συγγραφέας, καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής των ΤΕΙ της Αθήνας και σχεδιαστής της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε συναδέλφους του ή ερευνητές της ιστορίας του ελληνικού βιβλίου.


Περισσότεροι από 250 τίτλοι βιβλίων ξεφυλλίζονται στις 600 σελίδες του και πέντε αιώνες τυπογραφικής παρουσίας παρουσιάζονται σε εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες: Από το πρώτο χρονολογημένο ελληνικό βιβλίο (1475-1476) του Δημητρίου Δαμήλα, έως το σπουδαίο λεύκωμα Δέκα λευκαί λήκυθοι του Γιάννη Κεφαλληνού (1956).

Στα κείμενα που πλαισιώνουν το Ανθολόγιο ο συγγραφέας επιχειρεί να προσεγγίσει την ιστορία του ελληνικού βιβλίου σε επάλληλα επίπεδα. Η εισαγωγή καθοδηγεί τον αναγνώστη, ώστε να παρακολουθήσει καλύτερα την ιστορική συνέχεια κατά την εικονογραφημένη παρουσίαση των επιλεγμένων βιβλίων στη δεύτερη και κύρια ενότητα. Στην τρίτη ενότητα περιέχονται, κατά χρονολογική σειρά, τα λήμματα σημαντικών Ελλήνων και ξένων τυπογράφων και εκδοτών. Η τέταρτη και τελευταία ενότητα περιέχει μια σύντομη, αλλά πλούσια εικονογραφημένη περιγραφή της εξέλιξης της εκτυπωτικής τεχνολογίας από τον Γουτεμβέργιο έως τα μέσα του 20ού αιώνα, όπου εξελίχτηκε σταδιακά σε σημαντικό βιομηχανικό τομέα.

Σ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: