14/10/10

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Γενική επιμέλεια: Ευρυδίκη Αμπατζή,
Θόδωρος Κουτσογιάννης
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2010
(2η έκδοση αναθεωρημένη)
493 σελ., τιμή 60.00
Έκπτωση 10%, τελική τιμή 54.00«Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής, που συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζει την καλλιτεχνική παραγωγή στην Ελλάδα από τις αρχές του 19ου έως και τον 21ο αιώνα. Το ιστορικό υπόβαθρο, οι κανόνες αισθητικής και οι καλλιτεχνικές τάσεις και προτιμήσεις της κάθε περιόδου, διαμορφώνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και καθορίζουν την πορεία της νεότερης και σύγχρονης δημιουργίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που εργάστηκαν στην Ελλάδα.

Γιώργος Γουναρόπουλος (1889-1977)
Πιερότος και κούκλες
λάδι σε μουσαμά, 60 x 81 εκ.

Ήδη το 2003 η Βουλή των Ελλήνων κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του λευκώματος Έργα Τέχνης από τη Συλλογή της Βουλής των Ελλήνων, όπου παρουσιάζονταν αντιπροσωπευτικά αποκτήματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των διακοσμητικών τεχνών.

Βλάσης Κανιάρης (γ. 1928)
Μπούστο,
1969
μικτή τεχνική σε γύψο, 70 x 48 x 10 εκ.

Στην δεύτερη, αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζονται 270 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Η έκδοση συνοδεύεται από βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών καθώς και μια τεκμηριωμένη παρουσίαση της καλλιτεχνικής περιόδου στην οποία εντάσσονται.

Γιώργος Ρόρρης (γ. 1963)
Προσωπογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου,
2002
λάδι σε μουσαμά, 190 x 135 εκ.

Στη Συλλογή εκπροσωπούνται όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών. Η ζωγραφική με έργα δοαφόρων τεχνικών (ελαιογραφία, υδατογραφία, τέμπερα, παστέλ, ακρυλικό, μικτές τεχνικές) και θεματικών (προσωπογραφία, τοπιογραφία, ηθογραφία, ιστορία, μυθολογία, αλληγορία) καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή σειρά ιστορικών προσωπογραφιών, Προέδρων της Βουλής και Πρωθυπουργών. Η χαρακτική αντιπροσωπεύεται από έργα αναγνωρισμένων Νεοελλήνων χαρακτών και η γλυπτική από σχετικά λιγοστά έργα, κάποια μάλιστα μνημειακών διαστάσεων, φιλοτεχνημένα ωστόσο από μεγάλους Έλληνες δημιουργούς. Η Συλλογή συμπληρώνεται και από έργα διακοσμητικών τεχνών, με φιλελληνικά, κυρίως, θέματα.

Χρήστος Καπράλος (1909-1993)
Οπλίτης,
1970
ορείχαλκος, ύψος 148 εκ.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης αποτελεί σήμερα τμήμα των Ειδικών Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και λαϊκές λιθογραφίες που αναπαριστούν σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας...»

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: