Νεοελληνικό Νόμισμα
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟ ΜΕΣΟΠΌΛΕΜΟ
Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών / Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού 2011
363 σελ. με ασπρόμαυρες φωτογραφίες
Τιμή: 25,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 22.50 €
«Aντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση ζητημάτων οικονομικής πολιτικής του Ελληνικού Κράτους ιδωμένων μέσα από το ευρωπαϊκό τους πλαίσιο, τα καθαρά νομισματικά γεγονότα (δηλαδή, το ιστορικό των κοπών) και οι νομισματικές αναπαραστάσεις ως ιδεολογικές αποτυπώσεις, από το 1828 περίπου έως το 1940. Αναδεικνύονται, επομένως, οι σχέσεις μεταξύ πολιτικών δομών, οικονομικών μηχανισμών και ιδεολογίας μέσα από εννοιολογικούς άξονες που απασχολούν τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική ιστορία. Αναλύονται, επίσης, πλευρές της πολιτισμικής ιστορίας, ως συνιστώσες της νεοελληνικής κοινωνίας.
Το βιβλίο στηρίχθηκε σε ευρύ φάσμα οικονομικών και τραπεζικών αρχείων, ελληνικών, γαλλικών και δευτερευόντως βρετανικών. Σημαντική πηγή για τη μελέτη της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσαν οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις της περιόδου, η νομοθεσία, και κυρίως τα κείμενα των διεθνών δανειακών και νομισματικών συμβάσεων του Ελληνικού Κράτους. Πηγές, επίσης, αποτέλεσαν ιδιωτικά αρχεία, μαρτυρίες και απομνημονεύματα προσωπικοτήτων, ώστε να σταθμιστεί και ο ιστορικός ρόλος των πολιτικών υποκειμένων.
Ειδικότερα, από τη θεματογραφία του βιβλίου ενδεικτικά αναφέρονται η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της καποδιστριακής και της οθωνικής περιόδου, οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού κατά την περίοδο της Βασιλείας του Γεωργίου Α΄, στις οποίες εντάσσεται και η συμμετοχή της Ελλάδας στη Λατινική Νομισματική Ενωση, η νομισματική κρίση στα τέλη του 19ου αιώνα ως συνέπεια της ευρωπαϊκής νομισματικής αποσταθεροποίησης. Ετσι, ως οικονομικά -με την ευρεία έννοια- γεγονότα εξετάζονται η πτώχευση του 1893 και η επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898, όπως και οι προσπάθειες νομισματικής σταθεροποίησης στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ειδική αναφορά γίνεται στη μεσοπολεμική περίοδο, καθώς η νομισματική και η τραπεζική μεταρρύθμιση αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ η διεθνής οικονομική κρίση του 1929 και οι συνθήκες ύφεσης που αυτή δημιουργεί οδηγούν σε εντεινόμενο κρατικό προστατευτισμό.»
(Το κείμενο προέρχεται από άρθρο της εφημερίδας Ημερησία που δημοσιεύτηκε στις 6.8.2011.
Για το άρθρο πατήστε εδώ)
Η Κατερίνα Μπρεγιάννη είναι κύρια ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Paris I Pantheon-Sorbonne, όπου υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τον εκχρηματισμό της ελληνικής αγροτικής οικονομίας κατά τη μεσοπολεμική περίοδο. Εκτός από την Οικονομική Ιστορία και την Ιστορία των Ιδεών, στα ενδιαφέροντά της ανήκει η θεωρία της επιστήμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου