12/6/12

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912-2012. ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912-2012
ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Κείμενα: Γιώργος Αναστασιάδης, Μανώλης Κανδυλάκης
Επιτροπή προετοιμασίας: Χρίστος Ζαφείρης, Ηλίας Κουτσούκος, Γιάννης Κοτσιφός, Γιώργος Αναστασιάδης, Μανώλης Κανδυλάκης
Θεσσαλονίκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών
Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης 2012
243 σελ.
ISBN 978-960-99107-2-9
Τιμή 30.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 27.00 €



«…Το 2012, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια της ελευθερίας της. Επί της ουσίας, η επέτειος αυτή επιτρέπει μια αναδρομή, σε πολλά πεδία, στην εκατονταετία κατά την οποία το πρόσωπο της πόλης άλλαξε ριζικά. Το πεδίο που αναλογεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο Τύπος, επίσης μεταμορφώθηκε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Στον τόμο-λεύκωμα που κρατά στα χέρια του ο αναγνώστης ανιχνεύονται τα κυρίαρχα σήματα αυτής της διπλής μεταμόρφωσης: περισσότερα από εκατό γεγονότα-σταθμοί της περιόδου 1912-2012 καταγράφονται μαζί με αποτυπώσεις τους στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα καταγράφεται ο πλήρης κατάλογος όλων των φύλλων που κυκλοφόρησαν στην πόλη αυτά τα 100 χρόνια. Μέσα απ’ αυτή τη διπλή προσέγγιση συνοψίζεται η δημοσιογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης και ανιχνεύεται η διαμόρφωση του ιστορικού προσώπου της.

Το Φως, 9 Απριλίου 1941

Ο «διάλογος» αυτός δεν είναι ανοίκειος: οι δημοσιογράφοι, χωρίς να το διεκδικούν απαραιτήτως οι ίδιοι, μοιραία αναλαμβάνουν ρόλο ιστορικού, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του καθημερινού τους έργου τη στιγμή που το ασκούν, αλλά εκτεινόμενου στα όρια που αρχίζει η ιστοριογραφία, όταν αυτό εξεταστεί αναδρομικά. Και αντιστρόφως, οι αλλαγές στον χώρο του Τύπου γίνονται συχνά χρήσιμα εργαλεία για να αντιληφθεί κανείς και να ερμηνεύσει τους κυματισμούς της Ιστορίας.

Στρατιώτες και αξιωματικοί των Συμμαχικών Δυνάμεων στους δρόμους της πόλης. 
(Αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης)

Στο πλαίσιο αυτό, το υλικό του τόμου διακρίνεται σε τρείς ενότητες:
1.Στην εξέταση του ρόλου του Τύπου ως κιβωτού ιστορικής μνήμης, την οποία επιχειρεί ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αναστασιάδης (διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας).
2.Στην καταγραφή του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη τα έτη 1912-2012. Για τις σημαντικότερες από αυτές παρατίθενται συνοπτικά στοιχεία της εκδοτικής ιστορίας τους. Το σύνολο του υλικού αυτού επεξεργάστηκε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κανδυλάκης, ερευνητής της ιστορίας του βορειοελλαδικού Τύπου.
3.Στην παράθεση μεγάλων γεγονότων, που διαμόρφωσαν το ιστορικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις εφημερίδες της. Για την επιλογή τους οι δύο παραπάνω βασικοί συντελεστές της έκδοσης συνεργάστηκαν με επιτροπή του Μορφωτικού Ιδρύματος, η οποία είχε την εποπτεία του τόμου. Την έρευνα για τον εντοπισμό των φύλλων και τη σύνταξη των κειμένων έκανε ο νέος ιστορικός, πτυχιούχος ΑΠΘ, Χάρης Ραϊτσίνης…»

Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος
(από την εισαγωγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: