8/6/12

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ «ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ

Επιμέλεια κειμένων: Μαργαρίτα Κρεμμυδά
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2012
141 σελ., με 111 έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN 978-960-250-507-6
Τιμή 35.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 31.50 € 


Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (5 Απριλίου έως 10 Ιουνίου 2012). Παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα χαρακτικής, αντιπροσωπευτικά των εικαστικών αναζητήσεων του δημιουργού, τα οποία καλύπτουν μέρος μόνον της καλλιτεχνικής δουλειάς του και αποτελούν ίχνη και πειστήρια της διαδρομής την οποία έχει ακολουθήσει. Χαραγμένα τα περισσότερα σε λινόλεουμ και τυπωμένα από τον ίδιο, συνοδεύονται από έναν αριθμό έργων επεξεργασμένων και τυπωμένων ψηφιακά.

Πορτραίτο νέας, 1951, χαλκογραφία, eau-forte και ακουατίντα, 18x12 εκ.

Παρουσιάζεται επίσης μια σειρά εικόνων από βιβλία που έχει σχεδιάσει ή ακόμα και τυπώσει και βιβλιοδετήσει ο καλλιτέχνης. Από νωρίς άλλωστε ο Εξαρχόπουλος έδειξε ενδιαφέρον και για τα ζητήματα που σχετίζονται με την τέχνη της τυπογραφίας του βιβλίου (σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων) αλλά και γενικότερα για τις γραφικές τέχνες.

Ο Θανάσης Εξαρχόπουλος
γεννήθηκε το 1927 στον Πύργο Ηλείας. Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Συλλόγου Τέχνης «Πυργιώτικος Παρνασσός». Μαθήτευσε στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (1947-1951). Παράλληλα με τη χαρακτική και τη ζωγραφική ασχολήθηκε με το εφαρμοσμένο σχέδιο (διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, σχεδιασμός επίπλων, εκπόνηση κατασκευαστικών σχεδίων και μακετών). Το 1982 εκλέχθηκε καθηγητής της Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια (1982-1994) οργάνωσε και διηύθυνε το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής. Έχει γράψει βιβλία για τη Χαρακτική και την τέχνη του βιβλίου, καθώς και λογοτεχνικά έργα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: