13/6/12

«ΓΗΤΕΜΕΝΕΣ» ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗ

Γητεμένες (Las Incantadas)
Οι καλοκυράδες της Αγοράς

Παράσταση Καραγκιόζη

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο παρουσιάζει στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108 την παράσταση Γητεμένες του θεάτρου σκιών του Γιάννη Χατζή

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 στις 20.30
(είσοδος ελεύθερη για το κοινό)


«…Όπου ένας θρύλος από τα βάθη του χρόνου, περασμένος αλλά όχι λησμονημένος, μπλέκεται με τη λεηλασία των αγαλμάτων της Στοάς των Ειδώλων της αρχαίας αγοράς της Θεσσαλονίκης κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Στην πολύβουη Σαλονίκη του 1864 ο Γάλλος Emmanuel Miller, σαν άλλος Έλγιν, αποξηλώνει και μεταφέρει στη Γαλλία μέρος του μνημείου και τα αγάλματα της Στοάς των Ειδώλων, τις γνωστές Μαγεμένες ή Las Incantadas όπως τις αποκαλούσαν οι Σεφαραδίτες Εβραίοι. Παλιός θρύλος της πόλης ήθελε τα αγάλματα αυτά να ζωντανεύουν κάθε βράδυ. Τι γίνεται όμως όταν ο γήινος κόσμος μπλέκεται με τον νεραϊδόκοσμο, τις Μαγεμένες και μάλιστα τη στιγμή που συντελείται μια “πολιτιστική αρπαγή”; Η παράσταση μας μεταφέρει σε εκείνα τα χρόνια, ξεδιπλώνοντας μνήμες και θύμησες από τη Σαλονίκη του χθες στην πόλη του σήμερα.

…Όπου στον ονειρικό και μαγικό κόσμο του μπερντέ, ένας «πολιτισμένος» κόσμος βίας, επιβολής και χρηματισμού, αντιπαρατίθεται στο λυρισμό ενός λαού που μπορεί να σμίγει με νεράιδες και να μοιρολογά αγάλματα διεκδικώντας την κλεμμένη του ψυχή, τις φυλακισμένες στο μουσείο του Λούβρου Γητεμένες του…»

Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο και γλαφυρό έργο του καραγκιοζοπαίχτη και θεωρητικού του θεάτρου σκιών Γιάννη Χατζή, εμπνευσμένο από τα παραμύθια των “παλιών” της Πάνω Πόλης, εκεί όπου η Σαλονίκη του σήμερα πάντα μπλεκόταν με την παράδοση της πόλης του χτες. Όλα «μια φορά κι έναν καιρό» σαν σήμερα, όλα όπως τα λέγανε οι γιαγιάδες στο διάβα των καιρών, αναζητώντας την ποίηση σε μάτια που ποτέ δεν μεγαλώνουν. Κι ο Καραγκιόζης; Αυτός «θα φάει, θα πιει και, όπως πάντα, νηστικός θα κοιμηθεί», ξεδιπλώνοντας τα μεράκια της Ρωμιοσύνης, τους καημούς και τους πόθους της.

Η παράσταση διανθίζεται από λαϊκή, δημοτική μουσική και ποίηση, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αξίας, της διαχρονικότητας, της εκφραστικότητας αλλά και της συνάφειας των διάφορων ειδών της λαϊκής μας τέχνης. Την επιλογή της μουσικής επιμελήθηκε ο λογοτέχνης και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, που με τη γνωστή ευαισθησία του θα ερμηνεύσει και τα τραγούδια της παράστασης συνοδεία λαϊκής ορχήστρας με τους: Σταύρο Κρομμύδα (κιθάρα), Λάζαρο Χαριτίδη (μπουζούκι) και Ηλία Κρομμύδα (ακορντεόν).

Στην παράσταση συμπράττουν οι ηθοποιοί Αγγελική Χατζή και Πέτρος Φραγκόπουλος, αποδίδοντας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη «αποθέωση θεάτρου σκιών»: ερμηνεύουν δύο λυρικές σκηνές του έργου, ως Αύρα και Δημητρός. Βοηθός καραγκιοζοπαίχτη η Αναστασία Γκενίδου.

Θα προλογίσει ο συγγραφέας και ιστορικός Λέων Ναρ.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ
ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΒΙΛΑ ΚΑΠΑΝΤΖΗ • Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108 • ταχ δνση: Τ.Θ. 50742, 540 14 Θεσσαλονίκης 22
τηλ. 2310 252 554

Πληροφορίες
τηλ. 2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30
2310 295 149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης

ΟΑΣΘ
αν κινείστε προς το κέντρο: 3, 5, 6, 8, 33, 39 (στάση Ανάληψη)
αν κινείστε προς τα νοτιοανατολικά: 5, 6, 8, 33 (στάση Πέτρου Συνδίκα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: