14/11/13

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ 365

Μάρκος Καμπάνης 365 Markos Kampanis

Ημερολόγιο 2014 Calendar
Ζωγραφική: Μάρκος Καμπάνης
Αθήνα, Εκδόσεις «Τέχνης Οίστρος» 2013
166 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-618-5083-01-4
Τιμή 20,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 €



Το Ημερολόγιο του 2014 κοσμείται με έργα τα οποία αποτελούν το σύνολο ενός εικαστικού εγχειρήματος που ολοκλήρωσα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013 ζωγράφιζα ένα έργο κάθε μέρα ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των ημερών του έτους (365). Ο μοναδικός περιορισμός ήταν η διάσταση, και η "υποχρέωση" να ολοκληρώνεται ένα έργο για κάθε μέρα. Δεν υπάρχει θεματικός, τεχνικός ή τεχνοτροπικός περιορισμός. Η σειρά αυτή δεν είναι ημερολογιακή καταγραφή γεγονότων του έτους, αλλά μάλλον μια προσωπική καταγραφή διαθέσεων και επιλογών που προέκυπταν κατά την καθημερινή εργασία.

Το Ημερολόγιο είναι εβδομαδιαίας μορφής με επιλεγμένα ολοσέλιδα έργα που συνοδεύουν κάθε εβδομάδα, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται ολόκληρη η σειρά σε μικρογραφία, με την ακολουθία που ζωγραφίστηκε, υπό μορφή πλήρους καταλόγου των 365 έργων.

Στη σειρά αυτή υπεισέρχεται η έννοια του Χρόνου. Εντός των ορίων του καλείσαι να επιλέξεις ή να αφήσεις στην τύχη εικόνες και χρώματα που μπορεί να είναι συμπληρωματικά ή και να αλληλοαναιρούνται (όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη ζωή μας), που μπορεί να είναι σημαντικά ή και εντελώς αδιάφορα, ώστε να καλυφθεί όλος ο διαθέσιμος χρόνος. Από την άλλη βέβαια, δεν είναι ο χρόνος που κυλάει, αλλά εμείς που τον διανύουμε. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού πολύ σπάνια προγραμμάτισα το τι θα ζωγραφίσω την επομένη, ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας της μέρας οι επιλογές και επιθυμίες ήταν τόσο πολλές που από μόνες τους θα ήταν αρκετές για μήνες δουλειάς. Η καθημερινή πειθαρχία δια της ζωγραφικής ήταν αυτό που μου έδινε την ηδονή να συνεχίσω, θέλησα να παίξω, όχι να διηγηθώ μια σοβαρή ιστορία. Όπως έλεγε ο Jean Cocteau: «...διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας πάρουν στα σοβαρά, και αυτό θα είναι η αρχή του τέλους!»

Μάρκος Καμπάνης
(από την εισαγωγή του ημερολογίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: