9/5/14

ΝΥΦΕΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νύφες. Παράδοση και Μόδα στην Ελλάδα / Brides. Tradition and Fashion in Greece
 

Κατάλογος έκθεσης
Επιμέλεια-Κείμενα: Ιωάννα Παπαντωνίου
Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα- Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου» 2014
69 σελ. με α/μ και έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-9722-01-8
Τιμή 15,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 13,50 € 




Πρόκειται για τον κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε  στο Μουσείο Μπένάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς, 23/1/14-25/5/14). Με επίκεντρο τον γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας, η έκθεση Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Ξεκινώντας από τις παραδοσιακές νυφικές φορεσιές του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος. Ακολουθώντας την εξέλιξη του κομβικού αυτού ενδύματος μέσα στον χρόνο, η έκθεση αναφέρεται παράλληλα στην εξέλιξη τόσο των ενδυματολογικών κωδίκων που καθορίζουν τη χρήση του στην Ελλάδα όσο και των εθίμων και των τελετουργιών που το συνοδεύουν.  

Στην πολυχρωμία των τοπικών νυφικών ενδυμασιών του 19ου αιώνα αρχίζει να προστίθεται στις αρχές του 20ού το λευκό χρώμα με τη μορφή ενός πέπλου που φοριέται πάνω από τον παραδοσιακό πολυποίκιλτο κεφαλόδεσμο. Η προσθήκη αυτή αποτελεί έναν μακρινό απόηχο του λευκού νυφικού που καθιερώνεται στην Ευρώπη μετά το γάμο της βασίλισσας Βικτωρίας. Το λευκό νυφικό θα εκτοπίσει σταδιακά τις τοπικές φορεσιές και θα αποτελέσει έναν κανόνα, από τον οποίο δε θα λείψουν κάποιες ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις. Έκτοτε η δημιουργία του νυφικού ενδύματος συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας, αντλώντας όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος. Ταυτόχρονα αποτυπώνει τόσο τις προσωπικές ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών που τα φόρεσαν, όσο και τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες της εποχής τους.


(πηγή: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: