16/5/14

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank

Κατάλογος έκθεσης
Κείμενα: συλλογικό
Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
Αθήνα, Alpha Bank 2014
336 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-618-5072-06-3
Τιμή 35.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 31.50 € 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Νομισματική Συλλογή της AlphaBank συνεργάζονται για ακόμη μία φορά και διοργανώνουν την Έκθεση με τίτλο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHABANK» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου.

Το θέμα της εκθέσεως σχετίζεται με τον ελληνικό αποικισμό, τη διάδοση και τη χρήση του νομίσματος, του βασικού συναλλακτικού μέσου, στην Ευρώπη. Οι ελληνικές αποικίες, που ιδρύθηκαν κατά τον Β΄ Αποικισμό στις σημερινές χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της Ευρώπης και διέδωσαν τη χρήση του νομίσματος, το οποίο στον κυρίως ελλαδικό χώρο χρησιμοποιούνταν ήδη από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.

 Τάρας, Χρυσός στατήρ, 333-331/0 π.Χ.
Βάρος: 8.55 γρ. Διάμετρος: 15.5 χιλ.
Ε: ΤΑΡΑ[Σ]. Κεφαλή Ήρας
Ο: ΑΠΟ[Λ]. Ιππεύς
Νομισματική Συλλογή Alpha Bank 10397

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν 121 νομίσματα των Ελληνικών αποικιών, εκ των οποίων 116 ανήκουν στη Συλλογή της AlphaBank, 3 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και 2 σε Ιδιωτική Συλλογή.

Τα νομίσματα πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών, για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της αναπτύξεως των αποικιών που παρουσιάζονται στην έκθεση. Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Ολυμπίας, Ερέτριας και Ιωαννίνων, καθώς και από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αθήνα). Η Έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης και αρχαία από τρία Μουσεία της Ιταλίας (Museo Archeologico Nazionaledella Sibaritide, Museo Αrcheologico Νazionaledella Siritide, Museo Archeologicodi Giardini Naxos) και δύο της Ισπανίας (Museu d’Arqueologiade Catalunya, Barcelona-Empúries), χώρες όπου η αποικιακή δραστηριότητα των Ελλήνων υπήρξε μεγάλη.

(πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: