16/12/19

ΤΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Τίτος Γιοχάλας
Τα αλβανόφωνα χωριά της Θράκης

Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2019 (Οκτώβριος)
Σελίδες: 838, με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-16-8571-7
Τιμή: 25,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 22,50 €




«Η ύπαρξη αρβανιτόφωνων χωριών στη Δυτική Θράκη, κατά μήκος του ποταμού Έβρου, είναι ολίγο γνωστή στο ευρύτερο επιστημονικό κοινό. Τούτο οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική και ξένη επιστημονική έρευνα δεν ενδιαφέρθηκε συστηματικά για την ιστορική ιδιαιτερότητα των χωριών αυτών∙ αγνοήθηκε μάλιστα παντελώς η γλωσσική τους φυσιογνωμία, σε αντίθεση με τα Αρβανίτικα της νότιας και νησιωτικής Ελλάδας, για τα οποία έχουν δημοσιευθεί αρκετές αξιόλογες μελέτες και μονογραφίες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η χρήση από τους κατοίκους των χωριών αυτών της αλβανικής γλώσσας πολύ έντονα και μετά την περίοδο της εγκατάστασής τους στο ελληνικό έδαφος, περιορίστηκε με τον καιρό για να σιγήσει στα περισσότερα από αυτά σχεδόν ολοκληρωτικά ακόμη και στην περιστασιακή επικοινωνία ηλικιωμένων κατοίκων μεταξύ τους.

Τα αρβανιτόφωνα αυτά χωριά της Δυτικής Θράκης σχηματίζουν δύο ξεχωριστές γεωγραφικές ομάδες, που διαφοροποιούνται εν μέρει μεταξύ τους γλωσσικά. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει την κωμόπολη Φερών και τα χωριά Γεμιστή, Κήποι, Πέπλος, Τυχερό. Στη δεύτερη ομάδα με σημείο γεωγραφικής αναφοράς το χωριό Κλεισσώ της Ορεστιάδας, ανήκουν τα χωριά Θούριο, Σάκκος, Σοφικό, Νέο Χειμώνιο και άλλοι μικροοικισμοί άλλων κοινοτήτων.

Η δημιουργία των χωριών αυτών στη Δυτική Θράκη πραγματοποιήθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα με κορύφωση την περίοδο του 1922. Οι αλβανόφωνοι αυτοί πληθυσμοί, όπως και άλλοι «αλλόφωνοι» ̒Ρωμιοί ̉ στην ουσία μετεγκαταστάθηκαν στη Δυτική Θράκη, αφού μετακινήθηκαν από τις εστίες τους της Ανατολικής Θράκης, όπου και είχαν πρωτοεγκατασταθεί, προερχόμενοι από περιοχές της Ν. Αλβανίας με ισχυρή την ελληνορθόδοξή τους παράδοση. Η πορεία των ανθρώπων αυτών από τη γενέτειρα γη τους προς τη Θράκη έγινε κάτω από ασαφείς ακόμη για την ιστορική έρευνα συνθήκες στα ταραγμένα εκείνα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αποτελεί ένα άγραφο χρονικό βασανισμένων ψυχών αλλά και φοβερής δύναμης ανθρώπων για επιβίωση και προκοπή...».

Τ. Γ. 
(από τον πρόλογο του βιβλίου)








Δεν υπάρχουν σχόλια: