8/7/10

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ Μ. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
ΡΟΪΔΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 1911-1934

Φιλολογική επιμέλεια: Παναγιώτης Μουλλάς
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2010
283 σελ., τιμή 18.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 16.20


Στον τόμο αυτόν συγκεντρώνονται τα ροϊδικά μελετήματα του Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη, όσα έχουν δημοσιευτεί σταδιακά σε διάφορα έντυπα κατά την περίοδο 1911-1934. Ανεψιός του Ροΐδη και πρώτος φιλολογικός του εκδότης, ερευνητής και γόνιμος συγγραφέας, ο Ανδρέας Ανδρεάδης (1876-1935) υπήρξε πρωτίστως διαπρεπής πανεπιστημιακός και οικονομολόγος. Συμπληρωματικά και παράλληλα προς τις βασικές του επιστημονικές επιλογές έρχονται τα άλλα του ενδιαφέροντα: η ιστορική έρευνα (και όχι μόνο η σχετική με την Οικονομία), η λογοτεχνία, οι καλές τέχνες, η μουσική, προπάντων το θέατρο και η κριτική του. Ο πολυμερής και πολυμέριμνος Ανδρεάδης, ακόμη και μετά την έκδοση των ροϊδικών Έργων (1911-1914), βρίσκει τον χρόνο να προβάλλει επανειλημμένα την προσφορά του θείου του με δημοσιεύματα και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Εισαγωγή του Εμμανουήλ Ροΐδης (Βιογραφικόν Σημείωμα) είναι το βασικότερο και αναλυτικότερο κείμενο που διαθέτουμε για τη ζωή και το έργο του Ροΐδη. Εκπονώντας μια βιοεργογραφία "του εξοχωτάτου ίσως των Ελλήνων λογογράφων", ο Ανδρεάδης αποβλέπει, ανάμεσα στ’ άλλα, στην προβολή του Ροΐδη ως σημαντικού, ίσως του σημαντικότερου, σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα και στην αναθεώρηση της δημόσιας εικόνας του παραδοξολόγου, προκλητικού αντιρρησία, άθεου κ.λπ. Και επιτελεί το χρέος του με σοβαρότητα και ευσυνειδησία, κατά τις προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τη συγγενική του σχέση, το επιστημονικό του ήθος, την εποχή του και την τάξη του.


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ
ΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 1882-1885

Φιλολογική επιμέλεια: Παναγιώτης Μουλλάς
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2005
375 σελ., τιμή 20.20 €, έκπτωση 20%
Τελική τιμή 16.16



Η παρούσα έκδοση συγκεντρώνει κείμενα του Ροΐδη που δημοσιεύτηκαν στην πολιτικοσατιρική εφημερίδα Ραμπαγάς κατά την περίοδο 1882-1885 με τα ψευδώνυμα Lucifer και Λυγξ. Τα κείμενα αυτά προσθέτουν νέες σελίδες στο ροϊδικό έργο, που δεν είναι ως σήμερα πλήρως γνωστό, αποκαλύπτοντας συνάμα και τις σχέσεις του συγγραφέα με το ριζοσπαστικότερο έντυπο της δεκαετίας του 1880. Η δημοσιογραφική αρθρογραφία του Ροΐδη αποτελεί εξάλλου ουσιώδες συστατικό της συγγραφικής παραγωγής του εκείνης της περιόδου. Η κοσμική και πολιτική ζωή είναι τα δύο βασικά θέματα που κυριαρχούν στα ροϊδικά δημοσιεύματα του Ραμπαγά.

Σ' αυτόν τον ζωηρό και συγκρουσιακό διάλογο του συγγραφέα με την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα αναδεικνύονται οι αφηγηματικές αρετές ενός σπουδαίου τεχνίτη του λόγου, αλλά και το κριτικό πνεύμα ενός ελεύθερου σκοπευτή, που εξαπολύει τα βέλη του επιλέγοντας ως μόνιμους ή ευκαιριακούς στόχους του λ.χ. τους πλουτοκράτες "ομογενείς", τους πολιτικούς και τον τύπο, την ανορθολογική συμπεριφορά του πλήθους και άλλα πολλά.

Όπως σημειώνει στα Προλεγόμενά του ο Παναγιώτης Μουλλάς, ο Ροΐδης "είναι ο άνθρωπος του αντί και του ανάμεσα. Του αντί: επειδή προκλητικός αμφισβητίας και αντισυμβατικός φορέας ενός λόγου-αντιλόγου τοποθετείται κατά κανόνα στον αντίποδα… Του ανάμεσα: γιατί βρίσκεται σε έναν ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στη δημοσιογραφία και το ύφος, στην αφήγηση και τον κριτικό στοχασμό, στην πριν και τη μετά το 1880 εποχή, στον εγκυκλοπαιδισμό και την επιστήμη, στη ρήξη και τη συνέχεια, βιώνοντας τις αντινομίες του καιρού του". (Εφημερίδα Εστία, 11-10-2008)



O Eμαννουήλ Pοΐδης γεννήθηκε στη Σύρο το 1836. Γιος πλούσιας οικογένειας έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Eυρώπη. Tο 1841 εγκαθίσταται στη Γένοβα όπου η φιλελεύθερη επανάσταση του 1848-49 τον σημαδεύει αποφασιστικά στους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς. Kατόπιν επιστρέφει στην Eρμούπολη για να φοιτήσει στο ελληνοαμερικανικό λύκειο, αργότερα στο Bερολίνο για να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας και καταλήγει στη Pουμανία. Aπό το 1864 και μετά ζει μόνιμα στην Aθήνα. Tο 1866 κυκλοφορεί το βιβλίο του H Πάπισσα Iωάννα που αφορίζεται από την εκκλησία και προκαλεί τη δικαστική του δίωξη. Πέθανε στην Aθήνα το 1904.

Δεν υπάρχουν σχόλια: