16/7/10

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Ευάγγελος Χεκίμογλου
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΟΣ
ΚΑΙ Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών -
University Studio Press 2010
673 σελ., τιμή 43.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 38.70


Η παρούσα μελέτη θεωρείται σημαντική επειδή τεκμηριώνει έγκυρα την κρίσιμη καμπή της επίζηλης Θεσσαλονίκης επί ένα τέταρτο του αιώνα το οποίο σημαδεύεται με μεγάλη πυκνότητα από γεγονότα ιστορικής σημασίας όπως η απελευθέρωσή της, το Μακεδονικό Μέτωπο και το Κίνημα Εθνικής Αμύνης, ο Εθνικός Διχασμός, η Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 και η εγκατάσταση μυριάδων Προσφύγων μέχρι τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936.

Ο Νικόλαος Μάνος υπήρξε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ευεργέτης της και ένας από τους πρωταγωνιστές της κατά τον Μεσοπόλεμο. Με αφετηρία τη δράση του, η μελέτη καταγράφει και αξιολογεί επιστημονικά τις συνέπειες αυτών των γεγονότων, που διαμόρφωσαν τον κυρίαρχο πυρήνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Φανερώνει ─και φωτογραφικά─ όσα καθοριστικά γεγονότα επακολούθησαν κατά τον Μεσοπόλεμο και αποδεικνύει τα πραγματικά αίτια αυτών. Έτσι, θέτει τέρμα σε κατεστημένα μυθεύματα, ιδεολογήματα και προσχήματα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για να νοθεύσουν την αληθινή ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.


Εμμανουήλ Στ. Βαλσαμίδης
Νάουσα 1892-1906

Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2010
459 σελ., τιμή 15.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 13.50


Με βάση τους ανέκδοτους κώδικες της Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης, ο συγγραφέας ακτινογραφεί κυριολεκτικά την εμβληματική αυτή πόλη η οποία έθεσε τη σφραγίδα της στην Ιστορία της Μακεδονίας κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες. Παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι πλευρές της, όπως ο κοινοτικός βίος, η δημοκρατική οργάνωση των ελληνικών κοινοτήτων αλλά και οι σκληρές ενδοκοινοτικές συγκρούσεις, η ελληνική παιδεία με τα προβλήματά της αλλά και τα μεγάλα επιτεύγματά της, η κοινωνία της με όλα τα επώνυμα των οικογενειών της και η οικονομία της όπου λάμπει η πρωτοπόρος πρώιμη βιομηχανία της.

Φωτίζεται έτσι όλη η επαρχία Ναούσης με επίκεντρο την πρωτεύουσά της σε μιαν ιστορική περίοδο η οποία υπήρξε καθοριστική για την τύχη του μακεδονικού ελληνισμού, διότι μεταξύ 1892-1906 αναπτύχθηκε και κορυφώθηκε ο Μακεδονικός Αγώνας στον οποίο συμπρωταγωνίστησε η Νάουσα.


Γιάννης Παπακώστας
ΔΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΜΕΙΖΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΩΒ
ΓΙΑ ΤΟ Α' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 1904

Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων 2010
450 σελ., τιμή 31.65 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 28.48


Η παρούσα έκδοση έχει ως επίκεντρο το «Πρώτον εν Ελλάδι Εκπαιδευτικόν Συνέδριον» που οργανώθηκε στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 1904 με πρωτοβουλία των Δημ. Βικέλα και Γ. Δροσίνη (στον οποίο οφείλεται και η πρόταση της συγκλήσεώς του), του Προέδρου, δηλαδή, και του Γραμματέα, αντίστοιχα, του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων (ΣΩΒ), με τη συμμετοχή και του Συλλόγου προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων (ΣΕΓ) και του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Δημοσιεύονται άγνωστα υπομνήματα και Εκθέσεις για τις εκπαιδευτικές περιφέρειες του Ελληνισμού της Μακεδονίας και Θράκης, όπως: Θεσσαλονίκης, Σερρών, Μοναστηρίου, Ανδριανούπολης και Ραιδεστού, καθώς και μαρτυρίες για τις περιοχές Κοζάνης, Βεροίας, Φιλιππούπολης, Στενημάχου, Πύργου, Αγχιάλου, Βάρνας και Κορυτσάς. Στον τόμο περιλαμβάνονται επίσης άγνωστα στοιχεία για εκπαιδευτήρια του παροικιακού Ελληνισμού, όπως: Οδησσού, Αλεξάνδρειας, Καΐρου και Πορτ Σάιδ και ακόμη Εκθέσεις για εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης καθώς και κατάλογοι εκθεμάτων εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, Οδησσού, Σμύρνης, Κύπρου, Αιγύπτου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: