8/7/10

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ

Οργάνωση έκθεσης: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Επιμέλεια έκθεσης και έκδοσης: Ίρις Κρητικού
Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή

Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα 2010
Τιμή 21.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 17.90


Πρόκειται για τον κατάλογο της ομότιτλης ομαδικής εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (8/6-26/6/2010) και είχε σκοπό να αναδείξει την προσωπικότητα του ιδρυτή της μέσα από έργα καλλιτεχνών οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τον ίδιο και τη συλλογή του.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει έργα των: Ηώς Αγγελή, Νίκου Αγγελίδη, Γιάννη Αδαµάκη, Στέλιου Αλεξάκη, Νίκου Αλεξίου, Κατερίνας Ανταχοπούλου, Μαρίας Αντωνάτου, Άγγελου Αντωνόπουλου, Αλέξη Βερούκα, Εριέττας Βορδώνη, Μάριου Βουτσινά, Ανδρέα Γεωργιάδη, Σάββα Γεωργιάδη, Μαρίας Γιαννακάκη, Πέννυς Γκέκα, Ειρήνης Γκόνου, Μαρίας Γρηγορίου, Τάνιας ∆ηµητρακοπούλου, Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Σταµάτη Ζέρβα, Ειρήνης Ηλιοπούλου, Μάρκου Καµπάνη, Τίνας Καραγεώργη, Νένας Καραγιάννη, Θεόφιλου Κατσιπάνου, Ανδρέα Κοντέλλη, Λήδας Κοντογιαννοπούλου, Νίκου Κρυωνίδηςυ, Παναγιώτη Λαµπρινίδη, Γιώργου Λάππα, Αφροδίτης Λίτη, Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, Μιχάλη Μαδένη, Θανάση Μακρή, Καλλιρρόης Μαρούδα, Νίκου Μόσχου, Χαρίτωνα Μπεκιάρη, Παναγιώτη Μπελντέκου, Γιώργου Μωραΐτη, Βάνας Ξένου, ∆έσποινας Πανταζοπούλου, Μίλτου Παντελιά, Απόστολου Παπαγεωργίου, Άγγελου Παπαδηµητρίου, Έλενας Παπαδηµητρίου, Μαρίας Παπαδηµητρίου, Γιάννη Παπαδόπουλου, Κώστα Παππά, Παναγιώτη Πασάντα, Βασίλη Πέρρου, ∆ηµήτρη Σαρασίτη, ∆ηµήτρη Σκουρογιάννη, Μάριου Σπηλιόπουλου, Μαρίνας Στελλάτου,Νίκου Στεφάνου, Άρη Στοΐδη, Παναγιώτη Τανιµανίδη, Πραξιτέλη Τζανουλίνου, Ελένης Τζιώρτζη, Μαγδαληνής Τουλιάτου, Γιώργου Τσεριώνη, Φίλιππου Φέξη, Μαρίας Φιλοπούλου και Μανώλη Χάρου.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Ιστορία και Θρύλος

Εκδοτική επιμέλεια: Άννα Καραπάνου
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για

τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2010
155 σελ., τιμή 20.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 18.00


Ο παρών κατάλογος εκδόθηκε με αφορμή την ομότιτλη έκθεση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (17/6/2010 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) για τον εορτασμό της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Σκοπός είναι να παρουσιάσει τους δύο αντίπαλους κόσμους ─τον κόσμο των ελληνικών πόλεων και της περσικής αυτοκρατορίας─ στις παραμονές της μάχης, τη μάχη, αλλά και τη σημασία της τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τη νεότερη εποχή.

Το πλούσιο υλικό της έκθεσης ─ένα μεγάλο μέρος της οποίας περιέχεται και στον κατάλογο─ έχει παραχωρηθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, το Μουσείο Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το Μουσείο Μπενάκη, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο της Πόλης της Μπρέσια, την ΕΡΤ και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Σχολή, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και άλλους φορείς.

NICHOLAS KALTCHAS
Introduction to the Constitutional

History of Modern Greece
ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΙΝΑ


Επιμέλεια έκδοσης: Άννα Καραπάνου
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για

τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2010
187 σελ., τιμή 16.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 14.40



«Ο τίτλος του βιβλίου του Νικολάου Καλτσά, το οποίο επανεκδίδεται σήμερα από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ίσως και να παραπλανήσει τον ανυποψίαστο αναγνώστη. Και τούτο γιατί δεν πρόκειται για μια κλασική εισαγωγή στη συνταγματική ιστορία ενός κράτους, εν προκειμένω της νεότερης Ελλάδας.

[…] Αντίθετα, σκοπός του βιβλίου είναι η αναγνώριση ενός δεδομένου που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική συνταγματική ιστορία και η αναζήτηση των επιπτώσεών του. Το δεδομένο ─η μεθοδολογική βάση της έρευνας─ είναι ότι κάποιοι ενδογενείς παράγοντες, όπως είναι ο εθνικός αλυτρωτισμός και η οικονομική εξάρτηση του νεοσύστατου κράτους, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πραγματική άσκηση της εθνικής κυριαρχίας. Ότι δηλαδή, η εξωτερική πολιτική και οι ανάγκες της, πραγματικές ή φαντασιακές, καθόρισαν τις συνταγματικές εξελίξεις και επηρέασαν άμεσα κρίσιμες αποφάσεις, όπως ήταν π.χ. η μορφή του πολιτεύματος, η επιλογή της δυναστείας ή η συνταγματική κρίση του 1915-1917. Ή, όπως το θέτει ο συγγραφέας, στο δίπολο εθνικισμός ─ συνταγματισμός, ο πρώτος υπερείχε του δευτέρου…».

(από την εισαγωγή)

Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης
Στον Δρόμο για τις Πατρίδες
η Ape italiana, ο Ανδρέας Κάλβος, η ιστορία


Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2010
452 σελ., τιμή 24.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 21.60


Ο εντοπισμός ενός άγνωστου ιταλικού περιοδικού, της Ape italiana a Londra (Ιταλική μέλισσα στο Λονδίνο), στην εκδοτική ομάδα του οποίου ανήκε και ο Ανδρέας Κάλβος, γίνεται η αφορμή για ένα «διπλό βιβλίο», για ένα διπλό ταξίδι. Ένα ταξίδι αφενός στον κόσμο των ιταλών εξόριστων του Λονδίνου και των ιδεολογιών της μεταναπολεόντειας Ιταλίας και αφετέρου στον κόσμο του Ανδρέα Κάλβου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ II

Επιμέλεια: Τατιάνα Ιωάννου-Γιανναρά
Αθήνα, Ίδρυμα Αγγελικής Χατζημιχάλη -
Μουσείο Μπενάκη 2010, 404 σελ.
Τιμή χαρτόδετου 45.00 €, τιμή πανόδετου 50.00
Έκπτωση 10%, τελική τιμή χαρτόδετου 40.50
Τελική τιμή πανόδετου 45.00


Ο δεύτερος τόμος του ανέκδοτου υλικού της μελέτης της Αγγελικής Χατζημιχάλη περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν την καθημερινότητα της νομαδικής ζωής των Σαρακατσαναίων. Τα ταξίδια της στάνης, τα σύνεργά της αλλά και τα μουσικά σύνεργα του τσοπάνη καθώς και οι διάφοροι τύποι καλυβιών αποτελούν μερικά από αυτά. Ο τόμος αφιερώνεται στη μνήμη της μαθήτριας και συνεργάτιδάς της Αγγελικής Χατζημιχάλη, Τατιάνας Γιανναρά.

Το ποικίλο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο της Αγγελικής Χατζημιχάλη, του Σπύρου Μελετζή, την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και το Ριζάρειο Ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: