16/11/10

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


Επιμέλεια κειμένων: Ζέτα Λιβιεράτου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν
Μεταφράσεις: Πύρρος Μερκούρης
Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν
2010
128 σελ., τιμή 26.00
Έκπτωση 10%, τελική τιμή 23.40Πρόκειται για τον κατάλογο (ελληνικά-αγγλικά) της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο (23-31 Οκτωβρίου 2010) με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Η Μάχη του Μαραθώνα με τη θριαμβευτική νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών το 490 π.Χ. συνιστά ορόσημο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια Ιστορία. Σε αυτή τη μάχη αναμετρήθηκαν όχι μόνο δύο στρατοί αλλά δύο πολιτισμοί με διαφορετικά συστήματα αξιών. Η επικράτηση των Ελλήνων στους Περσικούς Πολέμους (490-479 π.Χ.) ήταν αποτέλεσμα του κοινού αγώνα τους υπερασπίζοντας, για πρώτη φορά, ως έθνος τα πάτρια εδάφη και το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.


Αθηναίος οπλίτης μονομαχεί με Πέρση πολεμιστή
Λεπτομέρεια από ερυθρόμορφο αμφορέα, περ. 480-470 π.Χ.
Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο

Το νέο πολίτευμα των Αθηνών, η Δημοκρατία, κατόρθωσε να αναδείξει ικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της νίκης. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αναβιώνουν με γλαφυρότητα, πλαισιωμένα από πλούσιο και αντιπροσωπευτικό εικονογραφικό υλικό, τα ιστορικά γεγονότα και η επίδρασή τους στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού και στην ανάδειξη της δύναμης, της εξάπλωσης και της διάρκειάς του στο διάβα των αιώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: