11/6/14

ΝΑΥΣΙΚΑ ΠΑΣΤΡΑ (1921-2011)

Ναυσικά Πάστρα (1921-2011) Nausica Pastra
 

Κατάλογος έκθεσης
Κείμενα: συλλογικό
Επιμέλεια: Εμμανουήλ Μαυρομάτης, Βασιλική Βαγενού, Μιχάλης Κύρκος
Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογή Κωστάκη 2014
423 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-93-5781-4 

Τιμή 30.00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 27.00 € 





«Η Ναυσικά Πάστρα, μια σημαίνουσα φυσιογνωμία της μεταπολεμικής τέχνης, αφιέρωσε τη ζωή της στην μελέτη και την κατανόηση των πρωτεϊκών γεωμετρικών σχημάτων.

Με το συνδυασμό του τετραγώνου και του κύκλου και την ογκομετρική απόδοσή τους σε κύβο και σφαίρα, έβαλε τη βάση για τη δημιουργία ενός δυνάμει εργαστηρίου του οποίου οι εφαρμογές και τα αναπτύγματα μπορούν να «κτίσουν» ένα σύμπαν. Με μεγάλη αφοσίωση, συνέπεια και συστηματικότητα διερεύνησε το ρόλο αυτών των σχημάτων, όχι μόνο στην ιστορία της τέχνης, αλλά γενικότερα σε αυτήν της οπτικής αντίληψης, τόσο του περιβάλλοντος κόσμου όσο και αυτού του μικροσκοπίου. Το Σύνεκτρον, όπως ονόμασε τον μαθηματικό-μουσικό τύπο που επινόησε, της επέτρεψε να αναδείξει τις ατέρμονες δυνατότητες, ανάπτυξης, επέκτασης, μεταμόρφωσης, αλληλουχίας και δόμησης του χώρου.

Με επιστημονική μεθοδολογία επεξεργάστηκε ζητήματα μαθηματικών σχέσεων που αφορούν το χώρο και την οργάνωσή του, αλλά και την αρμονία, που βασίζεται στην ισορροπία των συσχετισμών των τρισδιάστατων γεωμετρικών σχημάτων με το κενό και το φως…»

Κατερίνα Κοσκινά
Πρόεδρος ΔΣ του ΚΜΣΤ
(από την εισαγωγή του βιβλίου)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: