10/6/14

ΚΑΡΟΛΟΣ ΤΣΙΖΕΚ. 7 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Κάρολος Τσίζεκ. 7 Δεκαετίες. Ιστορική Αναδρομή στο Έργο του / Karel Cizek. 7 Decades. A Historical Retrospective of his Work
 

Κατάλογος έκθεσης
Κείμενα: συλλογικό
Θεσσαλονίκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2013
163 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-6777-19-6
Τιμή 15,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 13,50 €

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κοινωφελές Ίδρυμα "ΧΑΡΙΛΑΟΣ Κ. ΚΕΡΑΜΕΥΣ" τιμούν τον πολυσχιδή καλλιτέχνη Κάρολο Τσίζεκ με μια έκδοση που περιλαμβάνει την εβδομηκονταετή εικαστική του δημιουργία. Πρόκειται για μία ελάχιστη ανταπόδοση ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας στο σπουδαίο δημιουργό, που το 2012 αποφάσισε να δωρίσει το σύνολο του εικαστικού του έργου στη μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ.

Γεννημένος στην Ιταλία από Τσέχους γονείς, ο Κάρολος Τσίζεκ ανήκει στη γενιά εκείνων των δημιουργών που στιγμάτισαν την πολιτιστική παραγωγή της Θεσσαλονίκης. Γραφίστας, ζωγράφος, μεταφραστής, λογοτέχνης και ποιητής με πλούσια εκθεσιακή και εκδοτική δραστηριότητα, συνεργάστηκε με τα πλέον σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης, όπως τον Κοχλία και τη Διαγώνιο. Όπως σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ: "Η πόλη της Θεσσαλονίκης λειτούργησε εκείνη την εποχή σαν μυστική δίοδος της Ελλάδας, απ' όπου περνούσαν οι "αιρετικές" σύγχρονες τάσεις. Ο Τσίζεκ πέρασε από αυτή τη δίοδο και κινήθηκε προς μια πιο διεθνιστική εικαστικά κατεύθυνση αξιοποιώντας τα διδάγματα του μοντερνισμού και το πλούσιο πολυπολιτισμικό του υπόβαθρο.".


(πηγή: Μακεδονικό Μουσειο Σύγχρονης Τέχνης)


Δεν υπάρχουν σχόλια: