2/10/13

Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ», 40 ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Κ. Π. Καβάφης,  «Ζωγραφισμένα»,  40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί 
C. P. Cavafy, “Pictured”, 40 Contemporary Greek Creators

Κατάλογος έκθεσης
Κείμενα: συλλογικό
Επιμέλεια έκθεσης-έκδοσης: Τάκης Μαυρωτάς
Αθήνα, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη 2013
160 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-618-80324-3-9
Τιμή 25,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 22,50 €


Πρόκειται για τον κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη (25 Σεπτεμβρίου 2013 έως 8 Δεκεμβρίου 2013).

«...Η Έκθεση Ζωγραφισμένα περιλαμβάνει έργα 40 σύγχρονων καλλιτεχνών αποκαλύπτοντας την οικουμενική διάσταση της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη, όπως αυτή αναδύεται μέσα από σημαντικά έργα και σχέδια των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (1906-1994) και Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) μαζί με 38 εικαστικούς δημιουργούς, οι οποίοι επέλεξαν ποιήματα του Αλεξανδρινού για την απόδοση του οραματικού τους κόσμου.

[...] Για τους Έλληνες το κάθε τι είναι μορφή. Οι 40 σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί ιστορούν, καθένας με το προσωπικό του ιδίωμα, τη διαχρονική ποίηση του Αλεξανδρινού, κατακτώντας μέσα από το έργο τους τη στερεότητα και τη διάρκεια. Η πολυπρόσωπη και πολυφωνική συνύπαρξη όλων αυτών των καλλιτεχνών επιβεβαιώνει ότι η ποίηση και η εικαστική δημιουργία εκφράζουν μια αίσθηση ολότητας, μια κοινή αναζήτηση.

Αλέξανδρος Ίσαρης, Πορτρέτο Κ. Π. Καβαφη, 1983 
Μολύβι σε χαρτί, 35 x 28 εκ.
Συλλογή Δημήτρη Σαββίδη 

Οι ιδέες, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σε αυτή τη θεματική έκθεση, μπορεί να είναι ταυτόσημες, η προσέγγισή τους όμως απο τον καθένα καλλιτέχνη είναι ξεχωριστή, καθώς σε αυτή αποτυπώνεται η προσωπική του ανάγνωση. Ας μνημονεύσουμε την εξομολογητική κατάθεση του ίδιου του ποιητή: Ας μην προσπαθήσουν να βρουν ποιος ήμουν απο τα όσα έκαμα και είπα. Αξίζει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι και ποιητές, όπως οι Τσαρούχης, Φασιανός, Τσόκλης, Ίσαρης και Μυταράς, δηλώνοντας εμφατικά, αυτην τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ότι η ποίηση παραμένει η αλήθεια μας...». 

Τάκης Μαυρώτας 
Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος 
Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής 
Β. & Μ. Θεοχαράκη
 (από την εισαγωγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: