11/10/13

COLLABORATIVE MINIATURE PROJECT

Το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ παρουσιάζει τη μουσική εκδήλωση 

Collaborative Miniature Project 
111 μουσικές μινιατούρες απ’ όλο τον κόσμο

 στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων
 
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, στις 21.00 
                                            (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108)

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κατά την προσέλευση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την επιλογή αίθουσας και μέχρι τον συνολικό αριθμό θεατών.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή (Βασ. Όλγας 108) παρουσιάζεται η μουσική εκδήλωση Collaborative Miniature Project, 111 μουσικής μινιατούρες απ’ όλο τον κόσμο, μια άκρως πρωτοποριακή ιδέα, ειδικά σχεδιασμένη για τα 48α Δημήτρια: ο γύρος του κόσμου μέσα από τη μουσική. Οι ευρηματικοί Θεσσαλονικείς dissonArt ensemble έχουν, από καιρό, απευθύνει διαδικτυακή πρόσκληση σε όλους τους μουσικούς του κόσμου, να στείλουν τις μουσικές τους μινιατούρες. Μέσα απ’ αυτήν την ιδιότυπη συνεργασία, θα προκύψει το πιο παγκόσμιο κονσέρτο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη - μια πανελλαδική πρωτιά. Οι dissonArt ensemble επιλέγουν και επεξεργάζονται, το υλικό που φτάνει στα χέρια τους: 111 μουσικές μινιατούρες από ολόκληρο τον πλανήτη, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε μιαν απρόσμενη συναυλία.

Η συναυλία θα είναι κατανεμημένη στις έξι αίθουσες του 2ου ορόφου της Βίλας Καπαντζή, με έναν μουσικό ανά αίθουσα. Οι θεατές θα κάθονται επίσης μοιρασμένοι στους έξι χώρους: θα έχουν άμεση, ζωντανή επαφή με έναν μουσικό, ενώ τους υπόλοιπους θα τους παρακολουθούν μέσω μόνιτορ εγκαταστημένων σε κάθε αίθουσα. Έτσι, η συναυλιακή εμπειρία, αν και μουσικά ενιαία, θα έχει έξι διαφορετικές χωρικές εναλλακτικές επιλογές.



dissonArt ensemble

Με έναν πυρήνα εννιά βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, ...dissonArt ensemble είναι οι: Γιάννης Ανισέγκος, Αλέξανδρος Σταυρίδης, Χαρά Σειρά, Λενιώ Λιάτσου, Θοδωρής Πατσαλίδης, Γκρέτα Παπά, Βασίλης Σαΐτης, Γιάννης Χατζής, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Συνθέτουν, καινοτομούν και δημιουργούν νέους μουσικούς πλανήτες, συνδυάζοντας το χθες και το σήμερα. Στις αρχές του 2005, στη Θεσσαλονίκη, ένας πυρήνας φίλων και μουσικών, αποφασίζουν να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα, ιδρύοντας το σύνολο dissonArt ensemble. Στόχος τους; Η διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, μέσα κι έξω από τα Ελληνικά σύνορα, ακολουθώντας ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα καταξιωμένων συνθετών - από τον Arnold Shoenberg και τον Morton Feldman ως τον Ιάννη Ξενάκη και το Γιώργο Κουμεντάκη - καθώς και έργα μουσικών, οι οποίοι δεν ανήκουν σ’ αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως «πρώτη γραμμή», ξεχωρίζουν όμως για τη δυναμική, το πάθος και την προσωπική τους άποψη. Στο ρεπερτόριο τους, υπάρχουν όλες οι πτυχές της μουσικής δημιουργίας, από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ως σήμερα, με μια ιδιαίτερη προσοχή και σημασία, στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Συνεργάζονται με φορείς και ομάδες άλλων μορφών τέχνης, εφόσον αυτές οι συνέργειες οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων.

Παράλληλα, έχουν αναπτύξει εκπαιδευτική δραστηριότητα, συνεργαζόμενοι με φοιτητές σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διοργανώνοντας σεμινάρια για μουσικούς που θέλουν να εντρυφήσουν στις σύγχρονες εκτελεστικές πρακτικές. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σταθερή συνεργασία με το Εργαστήρι Σύνθεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2011 οι dissonArt ensemble ήταν «ensemble in residence» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2012, η dissonance records, σε συμπαραγωγή με την WDR Cologne Broadcasts, κυκλοφορούν το άλμπουμ, «dissonArt Live in Koeln», με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών. Έχουν συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως οι: Beat Furrer, Γιώργος Απέργης, Manos Tsangaris, Αugustino di Scipio. Ιδιαιτέρως τιμητική, ήταν η επιλογή των dissonArt ανάμεσα σε 35 σύνολα, από το Darmstadt Ιnternational Μusic Courses, τον Ιούλιο 2012.

Μετράνε τέλος, πολλές συμμετοχές και όμορφες αναμνήσεις, από τα φεστιβάλ του κόσμου. Από το Klangspuren (Innsbruck, 2007) και το Milano incontra la Grecia (Μιλάνο, 2009) ως το 4020.mehr als Musik (Linz, 2008), το Φεστιβάλ Αθηνών (2007) και πολλά ακόμη μουσικά ταξίδια.

Το σύνθημά τους; «Αναζητούμε ακροατές που αντιλαμβάνονται τη μουσική ως περιπετειώδη αναζήτηση και όχι ως παθητική συναισθηματική ανταπόκριση».

http://www.dissonart.gr/

Πληροφορίες 
τηλ. 2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30

ΟΑΣΘ 

αν κινείστε προς το κέντρο: 3, 5, 6, 8, 33, 39 (στάση Ανάληψη) 
αν κινείστε προς τα νοτιοανατολικά: 5, 6, 8, 33 (στάση Πέτρου Συνδίκα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: