18/4/14

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Νίκος Καμπέρης
Αγροτική κρίση, εργασιακή ανασφάλεια και κοινωνική αβεβαιότητα στους νέους αγρότες. Έρευνα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας 1997-2001

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών 2013
187 σελ.
ISBN 978-960-404-275-3 

Τιμή 14,50 € / στο βιβλιοπωλείο μας 13,05 €



Οι νέες μορφές διακρίσεων, διαφορών και ανισοτήτων, οι οποίες οδηγούν τους νέους αγρότες στην εργασιακή ανασφάλεια και στην κοινωνική αβεβαιότητα, είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών μετασχηματισμών και, κυρίως, των μεταβάσεων σε καταστάσεις άλλες, νέες, πρωτόγνωρες και μη διαχειρίσιμες.

Η πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση του αγροτικού χώρου, τα κοινωνικά οδοιπορικά των νέων αγροτών εξετάζονται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας για την περίοδο 1997-2001. Το συγκεκριμένο πλαίσιο ανέδειξε τους επιμέρους μηχανισμούς κοινωνικής αναπαραγωγής και πολιτικής χειραγώγισης που ενέχονται με θετικό ή αρνητικό τρόπο, στις στρατηγικές βελτίωσης ή διατήρησης της ταυτότητας, των ρόλων και της κοινωνικής θέσης των ατόμων και των ομάδων.

Ωστόσο, η συνειδητοποίηση των μηχανισμών που καθιστούν οδυνηρή τη ζωή, η αποκάλυψη των αντιφάσεων δεν συνεπάγεται και επίλυση τους. Το μήνυμα της κοινωνιολογικής έρευνας επιτρέπει, τουλάχιστον, στα άτομα που υποφέρουν, να κατανοήσουν την οδύνη τους και να την αποδώσουν σε κοινωνικές αιτίες, έτσι ώστε να αισθανθούν λιγότερο ενοχοποιημένοι.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: