13/4/16

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΝΩΑ ΣΤΗΝ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος
Η ιστορία της βιβλιοθήκης στον δυτικό πολιτισμό. Από τον Μίνωα στην Κλεοπάτρα

Αθήνα, Εκδόσεις Άτων 2016
303 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 960-618-80522-9-1
Τιμή 18,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 14,40 €
Στην έκδοση: Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, από τον Μίνωα στην Κλεοπάτρα παρουσιάζονται σε τέσσερα εκτενή κεφάλαια, το χρονικό και οι λόγοι που οδήγησαν στην εξέλιξη των μικρών αρχειακών βιβλιοθηκών σε μνημειακές βιβλιοθήκες της ελληνιστικής εποχής.

Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τα συστήματα γραφής της Εποχής του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.) στον Μινωϊκό και Μυκηναϊκό Πολιτισμό 
–Ιερογλυφική, Γραμμική Α, Γραμμική Β, Κυπριώτικο Συλλαβάριο και Δίσκος της Φαιστού– όπως, επίσης, και για τον τρόπο κατασκευής των πινακίδων γραφής και της αρχειοθέτησής τους.

Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφεται το χρονικό της καθιέρωσης του θεσμού της δημόσιας βιβλιοθήκης από την εποχή του Πολυκράτη και του Πεισιστράτου –στη Σάμο και την Αθήνα τον 6ο αιώνα π.Χ. αντίστοιχα– καθώς και της συγκρότησης των πρώτων βιβλιοθηκών των φιλοσοφικών σχολών των Αθηνών: της Ακαδημίας του Πλάτωνα, του Λυκείου και της Στοάς.

Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται οι συνθήκες που οδήγησαν τους Πτολεμαίους και τους άλλους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη δημιουργία μεγάλων πολιτιστικών κέντρων στην Ανατολή, τα οποία πλαισιώθηκαν με μνημειακές βιβλιοθήκες.

(από το βιβλίο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: