ΑΜΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ
Εισαγωγή, σχόλια και γλωσσάριο:
Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2012
231 σελ. με 5 α/μ και 6 έγχρωμες εικόνες
Τιμή 25.23 € / στο βιβλιπωλείο μας 22.70 €
Το 1745 τυπώνεται στη Βενετία ανωνύμως μια παράφραση της ποιμενικής κωμωδίας του Τορκουάτο Τάσσο Aminta. Δημιουργός της ήταν ο διαπρεπής Κυθήριος ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Μόρμορης (1720-1790). Ο Γ. Μόρμορης είχε από νέος έφεση στα γράμματα. Ολοκλήρωσε κανονικά τις σπουδές του ως ιατροφιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας και πήρε τα δύο διδακτορικά διπλώματα. Παράλληλα έδειξε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, και ιδιαίτερα για το θέατρο. Επιλέγει ως πρώτη του λογοτεχνική προσπάθεια τη μετάφραση –ή μάλλον την ελεύθερη ανάπλαση– ενός κορυφαίου θεατρικού έργου της όψιμης ιταλικής Αναγέννησης, του Aminta του Τάσσο. Είχε επίσης την πρόθεση να συνεχίσει τις μεταφραστικές του προσπάθειες για να κάνει γνωστά στην Ελλάδα και άλλα αριστουργήματα του ευρωπαϊκού πνεύματος, αλλά οι περιστάσεις του βίου του δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιό του.
Ο Αμύντας του Γεωργίου Μόρμορη είναι ένα κείμενο με αξιόλογες ποιητικές αρετές και με γλωσσικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία που μας προσφέρουν πολύ ενδιαφέρουσες νύξεις για την εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας και του κοινωνικού βίου στα Επτάνησα του 18ου αιώνα. Είναι επίσης ένα κείμενο που ακτινοβολεί μια παράξενη γοητεία· τη γοητεία του νεαρού ερασιτέχνη λογοτέχνη, που παλεύει να οικοδομήσει έναν νεανικό ποιητικό κόσμο αδέξια, αλλά με ειλικρίνεια και τόλμη. Το έργο του Μόρμορη κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της νεοελληνικής δραματουργίας κατά τον 18ο αιώνα, και ιδιαίτερα στην πορεία της κρητοεπτανησιακής θεατρικής παράδοσης. Ο δημιουργός του συμπληρώνει ένα σύνολο δραματογράφων και μεταφραστών (Πέτρος Κατσαΐτης, Σαβόγιας Ρούσμελης, Δημήτριος Γουζέλης, Άγγελος Σουμμάκης, Ιωάννης Καντούνης, Γεώργιος Ζαμπέλης κ.α.) που αντιμετωπίζουν με μεγάλη ελευθερία τα πρότυπά τους. Ο Μόρμορης είναι ένας υπολογίσιμος «κρίκος» στη σύνθεση της παλαιότερης ιστορίας του θεάτρου μας και –κατ’ επέκτασιν- του πνευματικού μας βίου.
Πορτρέτο του Γεωργίου Μόρμορη
(Συλλογή Εμμανουήλ Μόρμορη. Φωτ. Μπόρις Κιρπότιν)
Η σελίδα τίτλου από το αντίτυπο που απόκειται
στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια. Είναι πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας είναι και αριστούχος διδάκτωρ. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών. Από τότε, έχει κάνει πάνω από διακόσιες σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον, ΗΠΑ, Μαδρίτη κ.α. ). Το 1975 ιδρύει το Αμφι-Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011 παρουσιάζοντας παραγωγές του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) στην Αθήνα, την Επίδαυρο και σε πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα διεθνή φεστιβάλ των πέντε ηπείρων. Έχει σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες. Έχει επίσης μεταφράσει θεατρικά κείμενα κλασικών και νεοτέρων. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της. Το 1989 εκλέγεται καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία. Το 2005 εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2011 εκλέγεται αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2012 και πρόεδρός της για το 2013.