Έκθεση φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας, με ευκαιρία τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο και κατασκευές
Μορφωτικό 'Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 108). Εγκαίνια: Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009, ώρα 14:30.
Διάρκεια:13 Νοεμβρίου 2009 - 20 Δεκεμβρίου 2009
«Για να παραμείνει ο κινηματογράφος ζωντανός θα έπρεπε να επινοεί τα πάντα από την αρχή.»
Ζαν ΡενουάρΤο να επινοείς τα πάντα από την αρχή είναι δύσκολη υπόθεση. Είναι ταυτόχρονα και η πιο αναγκαία συνθήκη δημιουργίας σε μια εποχή παγκόσμιας γενικευμένης κρίσης που θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να ξανασκεφτούμε τα πάντα από την αρχή. Να σκεφτούμε τον κινηματογράφο και τον κόσμο από την αρχή. Να σκεφτούμε τον εαυτό μας από την αρχή. Αυτό είναι και το αίτημα ενός φεστιβάλ που γιορτάζει την επέτειο μισού αιώνα ζωής.
Φέτος το
50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει θέτοντας ξανά ερωτήματα που αφορούν τη φύση και τον ρόλο του κινηματογράφου. Τα διαχρονικά λόγια του Ζαν Ρενουάρ, συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο το σκεπτικό της επετειακής του διοργάνωσης.
Με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα «Why cinema now?», το
50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θέλει να αποτελέσει μια ριζική πρόταση. Μια αφορμή για σκέψη, διάλογο, επικοινωνία, διάδραση. Μια γιορτή διαφορετική που θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο.
Στην ερώτηση απάντησαν πρώτα οι κινηματογραφιστές που έχουν επισκεφθεί το Φεστιβάλ από την ίδρυσή του, όπως οι Atom Egoyan, Abbas Kiarostami, Niki Karimi, Francis Ford Coppola, Wim Wenders, Yasmin Ahmad, Fatih Akin, Peter Greenaway, Nandita Das, Walter Salles, Nuri Bilge Ceylan, Kutlug Ataman. Οι απαντήσεις τους θα κυκλοφορήσουν σε μια ειδική έκδοση του
50ού Φεστιβάλ.
Στην ερώτηση απαντούν και οι «ομάδες πόλης» οι οποίες θα μετατρέψουν την ίδια τη Θεσσαλονίκη σε κινηματογράφο, κάνοντας μικρές κινηματογραφικές δράσεις στον δρόμο, πριν και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Τέλος, στην ερώτηση απαντούν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών με το δικό τους μέσον, χωρίς λόγια, με ισχυρότερη φωνή. Με θυμό, τρυφερότητα, χιούμορ, πόνο, ειρωνεία, λυρισμό, ένταση στην σύνθεση και στο χρώμα, η απάντηση τους είναι συνειρμική, μεταφορική, εκρηκτική, σατιρική, εσωστρεφής, επίκαιρη, φανταστική, σαφής, ή μας υπενθυμίζει απλώς ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε τον προβληματισμό.
Τα πολιτικά γεγονότα, η οικονομική κρίση, το περιβάλλον, είχαν ως συνέπεια την απομυθοποίηση πολλών θεσμών. Στη θέση τους έμεινε ένα κενό: και τώρα τι; Ποιος ο ρόλος του καλλιτέχνη σε μια τέτoια περίοδο; Ποιος ο ρόλος του κινηματογράφου; Δεν θέλαμε να γιορτάσουμε τα
50 χρόνια του φεστιβάλ νοσταλγικά, αλλά ουσιαστικά, όχι με αναδρομή στο παρελθόν αλλά με προβολή στο μέλλον.
Ένα έργο του Δημήτρη Παπουτσάκη, το ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ, συνοψίζει τη φετινή κατεύθυνση του Φεστιβάλ με την ερμηνεία της γνωστής σε όλους μας εικόνα των θερινών κινηματογράφων. Η φράση δραπετεύει από την αίθουσα και προβάλλεται σε διάφορα σημεία της πόλης, προκαλώντας ένταση και προσμονή.
Συνδιοργάνωση:
50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής ΤραπέζηςΕπιμέλεια:
Μάριον ΙγγλέσηΜορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βασιλίσσης Όλγας
108)
Η έκθεση θα λειτουργεί με το εξής ωράριο:
10:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ.
2310 295.170-1.