Το βιβλίο του Michael Walzer
Έξοδος και επανάσταση
που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άρτος Ζωής σε μετάφραση του Βαγγέλη Καργούδη,
θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Τσιμισκή 11,
την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, στις 19:00.
Θα μιλήσουν οι:
Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ
Ρίκα Μπενβενίστε, καθηγήτρια στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών
Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών
Επιστημών του ΑΠΘ
Συντονιστής της εκδήλωσης:
Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Άρτου Ζωής
Το παρόν βιβλίο πραγματεύεται μια ιδέα με έντονη παρουσία και επίδραση στη δυτική πολιτική σκέψη, την ιδέα της απολύτρωσης από τα δεινά και την καταπίεση· μια εγκόσμια λύτρωση, απελευθέρωση, επανάσταση. Ο συγγραφέας προσπάθησε να περιγράψει τις απαρχές αυτής της ιδέας στην ιστορία της απολύτρωσης του λαού του Ισραήλ από την Αίγυπτο και κατόπιν να δώσει μια ανάγνωση της Εξόδου, των Αριθμών και του Δευτερονομίου σχεδιασμένη έτσι ώστε να εξηγεί τη σημασία τους για τόσες γενιές θρησκευτικών και πολιτικών ριζοσπαστών. Η απόδραση από την αιχμαλωσία, η περιπλάνηση στην έρημο, η ανάβαση στο όρος Σινά, η γη της επαγγελίας: όλα αυτά δεσπόζουν στη γραμματεία της επανάστασης. Πράγματι, η επανάσταση έχει συχνά αποδοθεί ως αναπαράσταση της Εξόδου και η Έξοδος έχει ιδωθεί πολλές φορές ως πρόγραμμα επανάστασης.
Στόχος του βιβλίου δεν είναι να παραθέσει μια ιστορία της ιδέας της απολύτρωσης αλλά μια μελέτη της σημασίας της, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχει αυτό από το να μιμηθεί τους πολλούς συνηγόρους και ακτιβιστές της απολύτρωσης που μάζεψαν τους οπαδούς τους γύρω τους και τους διάβασαν τη βιβλική ιστορία· που διάβασαν και ανέπτυξαν και ερμήνευσαν την ιστορία· επειδή κάθε ανάγνωση είναι ταυτόχρονα και μια εκδοχή, μια επανεφεύρεση του παρελθόντος προς χάριν του παρόντος. Γιατί όμως επανεφευρίσκεται αενάως αυτή η ιστορία; Ακριβώς αυτό προσπαθεί να εξηγήσει το Έξοδος και επανάσταση.
Ο Μάικλ Γουόλζερ γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς (Μασσαχουσέτη) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον (1962-1966) και του Χάρβαρντ (1966-1980). Το 1980 εκλέχτηκε καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, του οποίου είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής. Το 2006 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί τέσσερεις δεκαετίες, μέχρι την άνοιξη του 2013, συνδιευθυντής του περιοδικού Dissent, το οποίο εκφράζει τη φιλελεύθερη και σοσιαλδημοκρατική αριστερά της Αμερικής.
Ο Μάικλ Γουόλζερ είναι από τους κυριότερους εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτικής φιλοσοφίας. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: Περί ανεκτικότητας (Καστανιώτης 1998), Η ηθική εντός και εκτός των συνόρων (Πόλις 2003), Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι (Ιωλκός 2008).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, τηλ. 2310 288 036 bookstore@miet.gr
ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ, τηλ. 210 88 24 547 artos@otenet.gr