Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα
Άμπελος και Οίνος στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο
Σχεδιασμός έκδοσης:
Μπάμπης Λέγγας
Αθήνα, Εκδόσεις του
Φοίνικα 2013
278 σελ. με έγχρωμες
και α/μ εικόνες
ISBN 978-960-6849-38-1 (πανόδετη έκδοση)
Τιμή 80,00 € / στο
βιβλιοπωλείο μας 72,00 €
«…Στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια ο Όμηρος δίνει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους οίνους, τα κελάρια και τη δίψα των ηρώων του˙ τραγούδησε μάλιστα με τόση θέρμη τα εγκώμια του οίνου, ώστε ο Οράτιος τον ονόμασε vinosus Homerus. Όμως, εάν αφήσουμε τις γενικότητες, μόνο δύο επώνυμοι οίνοι εμφανίζονται στα ομηρικά έπη: ο οίνος του Μάρωνος και ο Πράμνειος. Ο Όμηρος περιγράφει λεπτομερώς στην Οδύσσεια τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του πρώτου˙ πρόκειται για τον πολύ γλυκό παλαιό ευωδιαστό οίνο από τον Ίσμαρο της Θράκης που προσέφερε στον οδυσσέα δώρο ευγνωμοσύνης ο Μάρων, ιερέας του Απόλλωνα. Αναφορά στον δεύτερο οίνο γίνεται τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια, αλλά γι’ αυτόν ο ποιητής δεν δίνει στοιχεία˙ ούτε περιγράφονται οι χαρακτήρες του ούτε μνημονεύεται η περιοχή παραγωγής του.
Γεννιέται, ως εκ τούτου, το εύλογο ερώτημα: γιατί άραγε ο
ποιητής ακολούθησε τόσο διαφορετική τακτική στους μόνο δύο οίνους που κατoνομάζονται στις ραψωδίες; Και ένα δεύτερο ερώτημα: υπήρξαν άραγε πραγματικά
αυτοί οι δύο οίνοι ή ήταν ποιητικά αποκυήματα; Και ακόμη, πώς παρασκευάζονταν,
ποιοί ήταν οι χαρακτήρες τους, πως πίνονταν, τι γνωρίζουμε για τις ποικιλίες
αμπέλου και τις περιοχές παραγωγής τους; Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που εξέτασα
στο πλαίσιο παλαιότερης μελέτης˙ στην παρούσα θα περιοριστώ στον οίνο του
Μάρωνος από άλλη οπτική γωνία…»
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου