Μετάφραση: Χρίστος Μ. Οικονόμου
Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος 2015
127 σελ.
ISBN 978-960-6812-46-0
Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 8,50 €
«Με την έλευση του Όθωνα στην Ελλάδα το 1833, πολλοί ξένοι, κυρίως Γερμανοί έσπευσαν στην Ελλάδα, είτε προσκεκλημένοι από την Κυβέρνηση, είτε από δική τους πρωτοβουλία, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νεοσύστατο κράτος ή για προσωπικούς λόγους.
Ένας απ΄αυτούς ήταν ο Jacob Roecer, γιατρός στο επάγγελμα και αδελφός του Bernhard Roecer, προσωπικού γιατρού του βασιλέα Όθωνα. Ήρθε στην Ελλάδα και στη συνέχεια πήγε στη Μέση Ανατολή για να μελετήσει τις υγειονομικές συνθήκες και συγχρόνως να δει τις καινούργιες χώρες. Ο Roecer κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για να ξαναζήσει, όπως λέει, όταν θα αποσυρόταν από το επάγγελμα, ό,τι είχε δει και θαυμάσει στο ταξίδι αυτό. Η αφήγησή του όμως, ύστερα από επίμονη παράκληση πολλών φίλων, δημοσιεύτηκε τελικά το 1876.
Η διήγησή του, όσον αφορά την Ελλάδα, δεν έχει απλώς το ενδιαφέρον ενός τουριστικού οδηγού, αλλά μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας της εποχής εκείνης και ιδιαίτερα των αρχαιολογικών της χώρων, δηλαδή ουσιαστικά μετά την τουρκική κυριαρχία ή λίγο αργότερα…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου