5/2/16

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟ

Σωκράτης Σ. Κουρσούμης
Ο Απόστολος Παύλος στη ρωμαϊκή Κόρινθο

Αθήνα, Εκδόσεις του Φοίνικα 2015
101 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-6849-49-7
Τιμή 12,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 10,80 €




«Ο Απόστολος Παύλος έμεινε στην Κόρινθο περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκεί άλλωστε έγραψε τις δύο επιστολές του Προς Θεσσαλονικείς και πιθανότατα την Προς Ρωμαίους επιστολή ενόψει της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας.

Τους ιδιαίτερους δεσμούς που ανέπτυξε με την Εκκλησία της Κορίνθου πιστοποιεί η στενή και διαχρονική σχέση του με μέλη της χριστιανικής κοινότητας της πόλης, ορισμένα μάλιστα από τα οποία υπήρξαν συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, όπως ο Έραστος, ο Ακύλας, η Πρισκίλλα και η Φοίβη από τις Κεγχρεές (Προς Ρωμαίους 16:1, 3, 23). Αυτό που αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (18:8), ότι «και πολλοί των Κορινθίων ακούοντες επίστευον και εβαπτίζοντο», μοιάζει να επιβεβαιώνεται από το αξιοπρόσεκτο αριθμό ονομάτων Χριστιανών της Κορίνθου που καταγράφεται στα κείμενα της Καινής Διαθήκης.

[...] Η μέριμνα του Παύλου για την ομόνοια των μελών της Νέας Εκκλησίας και την καλή λειτουργία της επιβεβαιώνεται και από τις δύο επιστολές που απηύθυνε προς τη χριστιανική κοινότητα της πόλης.

Η Προς Κορινθίους Α΄ επιστολή γράφτηκε μεταξύ 55 και 56 μ.Χ., με στόχο να επιλυθούν εσωτερικά προβλήματα της νεοϊδρυθείσας Εκκλησίας της Κορίνθου που ανέκυψαν μετά την αναχώρηση του Παύλου.[...]

Η Προς Κορινθίους Β΄ επιστολή χρονολογείται λίγο αργότερα, περί το 56 μ.Χ., και εστάλη από τον Παύλο κατά την Γ΄ Αποστολική Περιοδεία του, καθ΄ οδόν από την Έφεσο στην Κόρινθο...».

«...Με βάση τα στοιχεία που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει έως σήμερα στο φώς και διαρκώς μελετώνται, συμπεραίνεται πως η χριστιανική πίστη εδραιώθηκε στην Κόρινθο τουλάχιστον τέσσερις αιώνες μετά την έλευση και διδασκαλία του Παύλου, μολονότι η τοπική χριστιανική κοινότητα διέθετε εξαρχής μέλη που δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στο πλευρό του Αποστόλου και πέραν των στενών γεωγραφικών ορίων της πόλης...».

(από το βιβλίο) 



Δεν υπάρχουν σχόλια: